Norge: Lesbiske må «lete» etter lege for å få henvisning

I Norge har lesbiske samme rett til assistert befruktning som heterofile. Ved innføringen av denne retten ble det fra Stortingets side gitt anledning til at leger skulle kunne reservere seg mot å bidra til dette. Slik er det allerede i dag når det gjelder abort.

Nå viser det seg at regelen om reservasjon tolkes slik at man kan reservere seg mot å henvise kvinner til assistert befruktning. For den enkelte kvinne betyr det at man risikerer å komme til en fastlege og få beskjed om at legen har reservert seg (underforstått; at legen mener at lesbiske ikke bør få assistert befruktning) og at pasienten heller må gå til lege X. Det er ikke overraskende at en slik beskjed fra fastlegen kan være ubehagelig, slik Karen Pinholt beretter om i intervju med Gaysir.

Trond Markestad, leder for Rådet for legeetikk, mener i et oppfølgingsintervju at «toleranse bør gjelde begge veier», altså at pasienter må tåle å bli konfrontert med legens personlige synspunkter om hvorvidt pasienten bør bli mor.

Jeg synes det er bra at denne saken løftes opp på politisk nivå ved at LLH stiller spørsmål til helse- og omsorgsministeren. Saken reiser nemlig en mengde spørsmål. For eksempel: finnes det noen grenser for hvilke personlige synspunkter legen har som pasienter skal måtte konfronteres med på denne måten? Vil en lege på liknende måter kunne nekte somaliere hjelp til assistert befruktning? Vil en lege kunne nekte å henvise heterofile? Hva med fete mennesker?

Alt LLH ber om er at legers reservasjonsrett må organiseres på en slik måte at pasienter slipper å møte leger som flagger sine synspunkter på denne måten. Kanskje kan man organisere det slik at akkurat assistert befruktningsarbeid foretas av en bestemt lege i kommunen, og at alle må henvende seg til denne? Ikke vet jeg. Jeg vet bare at det virker krenkende å gå på legekontoret og be om en hjelp til å få barn og få vite at legen personlig synes at du ikke bør få barn…

(Undertegnede er LLH-medlem.)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s