Norge og Uganda: Støre og Museveni om homofili

Tidligere i dag uttalte UD til Homonytt at de vil følge nøye med på utviklingen i Uganda. De viste også til at Jonas Gahr Støre så sent som i juni diskuterte saken med Ugandas president Museveni.

Det er interessant å se Støres egen beretning fra dette møtet (som jeg må innrømme at jeg ikke har lest før):

Museveni og jeg snakker om utviklingen i regionen – og Uganda – nyttig dette kjenner han ut og inn. Så følger en pasjonert debatt om homofili. Det verserer et lovutkast som vil forby og ilegge hardeste straff for legning og handling. Jeg tar opp, uttrykker norsk motstand.

Museveni avviser ikke saken eller argumentene. Han sitter der, smiler litt lurt og vurderer, tar mål av meg virker det som, som om han veier for og mot om han skal ta i dette eller kutte møtet. Men så engasjerer han seg. Utdrag:

M: Du må være enig minister, homofili er ikke normalt.

JGS: Hvem avgjør hva som er normalt, herr president? Og om du mener det ikke er normalt, er det da rett å forby det som du ikke ser som normalt?

M: Men homofile i Uganda har en lei tendens til å misjonere, vil overbevise andre, påtrenge seg, det kan vi ikke ha. Men jeg kjente en chief som var homofil, han var grei nok. Men vær da enig, det er ikke normalt, eller mener du det?

Det er interessant hvordan homofile i Uganda så sterkt beskyldes for å «misjonere», jf dagens sak om at homofile rekrutterer på universitetene, ifølge skremselspropagandaen. For øvrig holder jeg med Støre her – om noe er normalt eller ikke bør da definitivt ikke være grunnlag for lovgivningen…

JGS: Vi må respektere folks privatliv. Jeg tar utgangspunkt i at det er en legning og at moderne stater har ansvar for å sikre mot diskriminering og at fundamentale menneskerettigheter må gjelde. Mener du det vikke er en legning, men tillært?

M: Ok, minister, la oss si at det er en, en legning, en ”orientation”. Men kan vi ikke si at det er en ikke normal orientation?

JGS: Du kan vel godt mene det som ditt syn, herr President. Men jeg ville ikke fortape meg i ordet normal – hvis du mener normal i statistisk forstand så er vel homofili neppe normalen, men skal staten mene noe om det – skal ikke den ivareta grunnleggende menneskerettigheter for alle? Har ikke afrikansk tradisjon en grunnleggende liberal holdning til ulike andre ”orienteringer”, om jeg får si det sånn? Det sender et negativt budskap at der verserer slike lovforslag som her i Uganda – som venn ville det være galt ikke si det.

M: (Latter.) Vel, vel, du er ikke den første som sier dette. Vi merker oss. Det er forskjeller. Vi kunne tatt en runde på abort. Men nå må jeg videre.

Det er interessant at Museveni trekker fram abort. For abortmotstandere som mener at abort er drap, står Norge for 13-16000 drap i året. Hva blir noen få drepte homofile i den sammenhengen? Nåvel, det er godt å se at Støre relativt kraftig markerte Norges syn – kraftig spesielt i kraft av at såpass med tid ble satt av til saken. Så får vi se om det hjelper.

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Europa, Nyheter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Norge og Uganda: Støre og Museveni om homofili

  1. Tilbaketråkk: Filippinene: Stress kan føre til homoseksualitet | Homonytt fra hele verden

  2. Tilbaketråkk: Uganda: Opposisjonslederen støtter avkriminalisering | Homonytt fra hele verden

  3. Tilbaketråkk: Uganda: Fortsatt uklart om dødsstraff for homofile | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s