Norge før: Homofili skyldtes degenerert arvemateriale

På det meste av 1800-tallet var homoseksualitet en synd. Men på slutten av 1800-tallet ble homofili plutselig forårsaket av «degenerert arvemateriale». Da begynte nemlig psykiatere å interessere seg for homofili for alvor, og man begynte å vurdere om det var riktig å ha lovforbud mot noe som var en «seksuell perversjon». Dette og mye mer kan man lese om i Runar Jordåens doktoravhandling. Han har sett på «hvordan homofili ble forstått i norsk psykiatri og psykologi fra slutten av 1800-tallet og frem til rundt 1960.» Dette skriver På Høyden.

Skjønt i folkedypet sluttet nok ikke homoseksualitet å være forbundet med synd og skam selv om det også ble en sykdom. Og det forble straffbart til 1972. Det noe aparte trekløveret synd, skam og sykdom fortsatte å klebe ved homoseksualitet – og gjør det nok fortsatt i betydelige deler av verden.

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s