USA: Pentagonrapporten publiseres i dag

Rapporten fra Pentagon om konsekvensene av å oppheve den diskriminerende «Don’t Ask, Don’t Tell» (DADT)-politikken i det amerikanske militæret, ventes i dag. Det har allerede vært lekkasjer som viser at 70 prosent av de som har svart i spørreundersøkelsen i det militære forventer at en avskaffelse av regelen vil ha positive, blandede eller ingen konsekvenser for det militære. Et klart flertall har ikke noe imot selv å jobbe sammen med åpent homofile. Over 150.000 har svart på spørreundersøkelsen. (AP)

Konsekvensene av rapporten er uklare. I øyeblikket er forslaget om å avskaffe DADT hektet på en større lov som blant annet inneholder bevilgninger til forsvaret. Representanthuset har allerede vedtatt dette, mens Senatet ikke har stemt over forslaget, fordi John McCain har lovt å bruke sin filibustermulighet hvis saken kommer til debatt i Senatet. Filibustermuligheten ligger i at han kan stille seg på talerstolen og snakke så lenge han vil, og slik hindre debatten i å komme videre. Det kreves 60 stemmer for å avbryte en debatt og gå til avstemning, og så lenge demokratene ikke klarer å samle 60 stemmer for DADT-opphevelse, vil saken ikke bli vedtatt.

Imidlertid har flere republikanere signalisert at de kan tenkes å stemme for forslaget, blant andre Lisa Murkowski, som nettopp valgt senatsvalget i Alaska. Imidlertid arbeider tida for tilhengerne av DADT i denne saken – når januar kommer, overtar republikanerne styringen i representanthuset, og siden et vedtak i Senatet må tilbake til representanthuset for å samordnes med vedtaket der, er det ganske klart at deadline for opphevelse i denne omgang er nyttår.

Parallelt med dette utfordres DADT rettens vei, og det er i disse rettssakene Barack Obama har kommet i den kinkige situasjonen å måtte forsvare en regel som han er imot, fordi det er sedvane at presidenten forsvarer lovligheten av lover som kongressen har vedtatt og tidligere presidenter har underskrevet.

Det blir altså spennende dager framover for alle homofile i USAs militære og for alle som ønsker en karriere der.

Se også på denne appellen fra Lady Gaga:

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s