Norge: Begrepet «orientering» brukes snart mer enn «legning»

I papirmedia i 2010 ble begrepet «seksuell orientering» brukt 125 ganger, mens «seksuell legning» ble brukt 175 ganger, viser en undersøkelse Homonytt fra hele verden har gjort ved hjelp av databasen Atekst. Dette er en betydelig endring siden 2001, da «seksuell orientering» forekom bare 13 ganger, mot «seksuell legning» 143 ganger.

Dette kan ha sammenheng med at det i en fase av homokampen var viktig å understreke at homofili ikke (bare) var noe man valgte, men (også) noe man var født med. Det gjorde det lettere å få gjennomslag for avkriminalisering og like rettigheter. Kanskje er «seksuell orientering» sin framgang tegn på at skeiv teori har fått større gjennomslag?

Kanskje ikke. Ordet «homofil» og dets avledninger er det dominerende i papirmedia, brukt 3868 ganger i 2010. Ordet «queer» forekommer 75 ganger, mens det mer norske «skeiv» forekommer 436 ganger – men jeg har ikke sjekket hvor mange av disse som har med seksualitet å gjøre. Forkortelsen «LHBT» sliter med å få fotfeste, og ble i 2010 nevnt kun 23 ganger i media.

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med . Bokmerk permalenken.

1 svar til Norge: Begrepet «orientering» brukes snart mer enn «legning»

  1. Tilbaketråkk: Norge: Ordet “transperson” mindre brukt | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s