Norge: LLH fikk mye pressedekning i 2010

En gjennomgang av hva som ble skrevet i norske papirmedia i 2010 (ved hjelp av Atekst) viser at LLH ble omtalt 242 ganger i 2010. Dette er én mer enn året før, og en ny rekord hvis man ser bort fra toppåret 2008, da ekteskapslovdebatten bidro til at LLH ble nevnt 302 ganger.

I 2010 ble LLH nevnt flest ganger av Rogalands avis (29 ganger), mens det ble nevnt i Dagbladet 16, Stavanger Aftenblad 14, Aftenposten 13 og Dagsavisen 13 ganger.

De som tror det gode tallet for 2010 skyldes lederens avgang på slutten av året, kan slappe av. Toppmånedene var februar og juni. I februar var politianmeldelsen av Mohyeldeen Mohammad en betydelig sak, mens juni så Skeive Dager, parade over Grønland og fokus på homohistorien.

(Oppdatering 3/1-11: Jeg har oppdaget at det høye tallet for Rogalands avis skyldes at 15 saker i 2010 har epostadressen llh@rogalandsavis.no – adressen til journalisten Lisa Lund Haga. Dette påvirker ikke hovedkonklusjonen i artikkelen over, men betyr at Dagbladet faktisk har nevnt LLH flere ganger enn Rogalands avis.)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Norge: LLH fikk mye pressedekning i 2010

 1. Pål Schmidt sier:

  Oslo 16/17 desember 2010

  Opprop til alle norske, svenske og danske journalister!

  Kjære alle journalister,

  Norge har stolte tradisjoner som et land som står for humanisme. Nå må vi stå opp og kreve at USA viser et minimum av humanisme i sin behandling av Bradley Manning. Det er den beste fødselsdagsgaven han kan få på sin 23-årsdag imorgen 17.desember.

  Bradley Manning ble arrestert i Irak i mai, mistenkt for å være kilden til lekkasjen (gjennom Wikileaks) av videoen «Collateral damage» som viste drapet på to journalister som jobbet for Reuters i Irak og på tilfeldige forbipasserende (ubevæpnede sivile) som forsøkte å hjelpe en såret mann til sykehus.

  Jeg har tidligere tjenestegjort som sersjant i Norges forsvar. I følge Genevekonvensjonen er det enhver soldats PLIKT å rapportere om ulovlige krigshandlinger, f.eks. forsettlig drap på sivile. Den som får kjennskap til slike ulovlige handlinger i krig PLIKTER å rapportere om dette. Den som ikke gjør det kan selv bli straffet.

  Bradley Manning meldte fra til sine overordnede (ifølge chaten han hadde med angiveren) men ble bryskt avvist og fikk beskjed om at de ønsket at han skulle finne flere mål de kunne skyte på. Deretter lekket han
  (antagelig – han er ikke dømt for noe) denne videoen til Wikileaks. Dette var han ifølge Genevekonvensjonen pliktig å gjøre.

  Nå sitter denne gutten i isolat på 7. måneden på basen «Quantico» i Virginia. Han sitter innesperret i cellen sin i en egen avdeling i fengselet i 23 av døgnets tider. Han får ikke lov til å snakke verken med andre fanger eller med vaktene. Han har ikke tilgang til nyheter, radio, TV, aviser, blader. Han får ikke motta post. Han har ikke engang et laken å legge over seg om natten eller hodepute og sover på en madrass på cellegulvet.

  Han får heller ikke forsøke å holde seg i form gjennom bevegelse, SELV IKKE INNE I CELLEN som er videoovervåket 24 timer i døgnet. Han har intet privatliv, selv når han må på do eller når han dusjer. Han må spise alle måltider i cellen. Han får heller ikke ta i mot besøk selv om moren har reist helt fra England for å besøke ham og selv om reglene tilsier at han skal kunne ta i mot besøk av familie og andre nærstående en gang i uken. Han har ifølge en talsmann for fengselet oppført seg eksemplarisk og har aldri oppført seg aggressivt eller utøvet noen form for vold og han er ikke suicidal (utrolig nok!).

  7 måneder i total isolasjon er et brudd på menneskerettene. Det er en brutal og uvanlig behandling. Dette er tortur.

  Nå må det reises en debatt og en opinion i Norge og i andre land om USA’s behandling av fanger generelt og Bradley Manning spesielt. Vi sier at vi er USA’s venner. Nå må vi også vise det i handling ved å fortelle
  amerikanerne at vi forventer mer – mye mer av dem enn av Iran, Nord-Korea og Kina.

  Dere er journalister, det er deres jobb som journalister og plikt som medmennesker å sette fokus på slike uverdige og umenneskelige forhold som dem Bradley Manning lever under. Selv prøver jeg å rette oppmerksomheten mot denne uholdbare situasjonen ved å skrive til dere, til Barack Obama, til Desmond Tutu og ellers andre jeg håper kan hjelpe.

  Jeg er ingen venstrevridd student, men en 53 år gammel siviløkonom med MBA fra USA og med klare sympatier på høyresiden i politikken. Dette har intet med for-imot USA eller høyre-venstre å gjøre, men rett og slett med empati og medmenneskelighet.

  Jeg ser at det faktisk nytter! Jeg skrev en kort artikkel til Aftenposten igår og ble refusert, men idag skrev de faktisk noen linjer om
  behandlingen Bradley Manning blir utsatt for. Det kreves mye, mye mer.

  Under er noen lenker som beskriver situasjonen han er i og bl.a. hvilke alvorlige medisinske føler ekstrem isolering (intensive solitary
  confinement) over tid medfører.

  http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/index.html?story=/opinion/greenwald/2010/12/14/manning

  http://www.facebook.com/savebradley

  http://www.freebradley.org/english.html

  http://www.bradleymanning.org/15416/transparency-democracy-why-the-u-s-should-free-bradley-manning/

  Jeg håper dere kan være med å hjelpe ham, og det norske folk fortjener å få informasjon om den urett han utsettes for. Selv om noen sikkert vil få juleribben i vrangstrupen.

  Jeg ønsker dere en God Jul og ett Godt Nytt År! Og jeg er så glad for at jeg er norsk.

  Med vennlig hilsen

  Pål Schmidt

  Kommentar:
  Denne oppfordringen sendte jeg til alle journalistforbundene og til alle de 4-5 største avisene i hvert skandinavisk land. Fikk NULL tilbakemelding til min epost.

  INGEN interesserer seg i Skandinavia! Enten så er journalistene kuet og kneblet eller kjøpt og betalt eller kanskje stinne på ribbefett eller så er dette «uselgelig» » fordi «alle» «elsker I-poder og -padder og USA». Personlig så slutter jeg å bruke tid på skandinaviske massemedier for det er nå helt klart for meg hvordan de siler «nyhetene» som de siden presenterer for meg. Heldigvis så kan jeg mange språk og har derfor et nyhetstilfang som de færreste mennesker i verden har. Brasilianske medier f. eks. er en mye bedre kilde til hva som faktisk skjer i verden (utenom vår lille lokale del) enn skandinaviske medier. Men så har jo Brasil også ufattelig mye større menneskelige og også større finansielle ressurser enn de skandinaviske landene tilsammen.

 2. Tilbaketråkk: Norge: LLH gjør det godt i Stavanger | Homonytt fra hele verden

 3. Tilbaketråkk: Norge: Redusert omtale av LLH | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s