Wikipedia 10 år

I dag – 15. januar 2011 – fyller Wikipedia 10 år. Og jeg markerer dagen med å se litt på hva Wikipedia har skrevet om homoseksualitet.

Den første artikkelen om homoseksualitet ble postet 12. november 2001. I artikkelen sto det blant annet: «People whose sexual desire and activities are strongly channelled toward members of their own sex are a minority of the population (roughly 5%).» Artikkelen sto urørt i 17 dager, før denne setningen ble endret til «People whose sexual desire and activities are strongly channelled toward members of their own sex are a minority of the population (roughly 2%).» – slik fakta i Wikipedia har en tendens til å endre seg fra en dag til neste (mens tradisjonelle leksika beholder trykkfeilene sine til evig tid).

Den første artikkelen var på 4.323 bytes, mens dagens artikkel om temaet er på 146.368 bytes – en solid økning.

I norsk Wikipedia fikk «homofili» sin første artikkel 13. oktober 2004. Den var på 153 tegn og lød «Homofili kommer av de latinske ordene «homo» og «fili», som betyr «samme» og «elske». Altså elske den samme, og da i forstand en person av samme kjønn.» I dagens artikkel er det 40.406 tegn. Den starter slik: «Homofili (fra gresk homos, «samme» og filos «venn», dvs. elske den samme, og da i forstand en av samme kjønn) er en seksuell orientering karakterisert av romantisk og/eller seksuell tiltrekning til personer av ens eget kjønn. Homofili og heterofili er relative begreper på hver side av en kontinuerlig skala, med bifili et sted på midten.»

Siden alle kan redigere Wikipedia, dukker det fra tid til annen opp pussige ting. 14. november 2005 inneholdt artikkelen et kvarters tid påstanden «Homofili er en sykelig tilstand.» og 14. januar 2006 sto det også i et kvarter at «Homofili er en feilrettet seksualitet.» Det er vel forsåvidt imponerende at sånt blir rettet så fort.

Artikkelen om homofili ble vist 3571 ganger i desember 2010, og er norsk Wikipedias 466. mest leste artikkel. (Statistikk) Til sammenlikning ble engelsk Wikipedias artikkel om homosexuality lest 202262 ganger, og er Wikipedias 1377. mest leste artikkel. (Statistikk).

Dette innlegget ble publisert i Nyheter og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s