Norge: Norges beste tettsted for LHBT-folk

Jeg nevnte nylig at Advocate hadde kåret USAs gayeste byer. Jeg skrev da: «Har noen lyst til å gjøre noe liknende med norske byer, men med en litt annen formel, er jeg interessert i resultatet!» Den eneste responsen så langt er en melding på twitter om at «hundevennlig infrastruktur» kunne være en indikator. Jeg forkastet ideen, blant annet fordi det er vanskelig å måle.

Hvis man skal gjøre en slik kåring, må det jo være for moro skyld. Hva som er «best» er subjektivt, og selv om man skulle bli enig om det, er det vanskelig å finne gode indikatorer. Jeg for min del har valgt følgende indikatorer:

  • Andelen av befolkningen som er skeive. Dette finnes det ingen oversikt over, så jeg må bruke noe som kan gi en indikator: andelen av befolkningen som har profil på gaysir. (Og av rene latskapsårsaker har jeg kun sett på antall menn på gaysir, siden gaysir kun returnerer 1000 treff per søk.)
  • Om det er politisk klima for å bedre livssituasjonen for LHBT. Dette er også vanskelig å måle, så jeg ser på hvilke kommuner som har (eller har hatt) handlingsplan for å styrke livskvaliteten til LHBT-befolkningen. (Her søkte jeg på Google for å få en mest mulig komplett liste – er det noen som har en helt komplett?)
  • Utesteder for skeive (inkl saunaer). Her brukte jeg ukritisk Gaysirs liste.
  • Arrangementer for skeive. Her søkte jeg på Blikks liste over kommende arrangementer, som sannsynligvis er den beste tilgjengelige.
  • Lite mobbing i skolen. Det finnes nok ingen statistikk som går spesielt på mobbing av LHBT-ungdom, men jeg bruker Elevundersøkelsen på 7. trinn, hvor elevene har svart på om de har vært utsatt for mobbing de siste tre månedene.

Altså, massevis av forbehold, både når det gjelder hva som skaper det gode homoliv og selve dataene som det er mulig å få tak i. Jeg lot andel skeive telle 3/7 og de fire andre kategoriene 1/7 hver. Og resultatet er…

Oslo flagger for skjevhetene
(Foto: Hilde Skjølberg, «Oslo flagger for skjevhetene«, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic)

Norges beste sted å bo for LHBT-folk er: Oslo
Ut fra kriteriene som er valgt, er det umulig å bli overrasket over dette. Oslo har Norges største andel skeive, flest utesteder for homofile, flest arrangementer og har dessuten inntil nylig hatt en handlingsplan (og vurderer å få seg en ny). De er midt på treet når det gjelder mobbing i skolen. I Oslo er det stor bredde i tilbudet hvis man vil være sosial med andre LHBT-folk – og også hvis man ikke vil det. Oslo vinner denne kåringen suverent.

Resten av lista ser slik ut:
2. Bergen
3. Stavanger
4. Trondheim
(Lista over de fire største er identisk med lista over Norges fire største byer, noe som vel ikke er så snodig.)

5. Kristiansand
6. Bodø
7. Tønsberg
8. Tromsø
9. Drammen
10. Fredrikstad/Sarpsborg

Spørsmålet er da: Har dere forslag til andre indikatorer som er lett tilgjengelige og som kunne vært brukt for å finne ut hvor bra det er å bo på forskjellige steder – for LHBT-folk? Hva er det som gjør det bra å bo der du bor – og kunne det vært dyttet inn i et slikt regnestykke?

(Oppdatering: 18/1: Jeg glemte helt å nevne at jeg kun har sett på tettsteder med mer enn 10.000 innbyggere, etter SSBs årbok Men slik kriteriene er utformet, vil det nok neppe være tettsteder under 10.000 innbyggere som kan nå opp uansett.)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s