Uganda: Homoaktivist drept

David Kato, en av Ugandas mest åpne homofile, ble drept i sitt hjem i Kampala i går. Han skal ha blitt slått flere ganger i hodet av en ukjent mann, og døde på vei til sykehuset.

Kato var aktivist i SMUG (Sexual Minorities Uganda). Han var en av de homofile som avisa Rolling Stone trykket bilde av under overskriften «Hang Them», og en av de tre som gikk til rettsak mot Rolling Stone for å nekte dem å oute flere homofile. Denne saken ble vunnet (ihvertfall i første rettsinstans) for noen uker siden.

LLH krever i en uttalelse at ugandiske myndigheter gjennomfører en grundig og uavhengig etterforskning av drapet, og bringer de skyldige for retten. «Vi har ikke fullstendig klarhet i hva som har skjedd enda, men det er nærliggende å knytte drapet på David til outingen i Rolling Stone og den påfølgende seieren over avisen», sier Marna Eide, internasjonal rådgiver i LLH. «Tankene våre i dag er hos våre venner i Uganda som har mistet en modig og utrettelig aktivist. Vi er bekymret for Kasha Jaqueline og Pepe Onziema og ber norske myndigheter om å gjøre det de kan for å ivareta sikkerheten deres», sier Eide. Kasha Jaqueline og Pepe Onziema er de to andre som gikk til rettsak mot Rolling Stone. «Det er på høy tid at president Yoweri Museveni tar klart avstand fra heksejakten på homofile som foregår i Uganda. Det er også på høy tid at parlamentsmedlem David Bahati trekker sitt hatefulle lovforslag», sier Bård Nylund, leder i LLH. (LLH, Box Turtle Bulletin, Gay Uganda)

Les mer om David Kato i bloggen Gay Uganda.

Oppdatering: Giles Muhame, redaktør for Rolling Stone, har sendt ut en pressemelding som også er å finne på hans facebookprofil. Den bringer videre sladder om David Kato, men har i det minste med følgende setning: «Rolling Stone feels sorry for the family of Kato and prays that his soul rests in eternal peace.»

Oppdatering: Les også pressemeldingen fra ledende EU-menneskerettspolitikere.

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Uganda: Homoaktivist drept

  1. Tilbaketråkk: Uganda: Reaksjoner på drapet på David Kato | Homonytt fra hele verden

  2. Tilbaketråkk: Uganda: WikiLeaks og David Kato | Homonytt fra hele verden

  3. Tilbaketråkk: Uganda: Tabloidavis publiserer navn på 200 homofile | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s