Uganda: Reaksjoner på drapet på David Kato

Drapet på menneskerettighetsaktivisten David Kato i Kampala i går har rimeligvis fått mye oppmerksomhet i dag.

USAs utenriksminister Hilary Clinton har publisert en uttalelse hvor hun blant annet skriver at «Hans tragiske død understreker hvor avgjørende det er at både myndighetene og befolkningen i Uganda, sammen med det internasjonale samfunn, tar til motmæle mot den diskrimineringen, trakasseringen og truslene mot Ugandas LHBT-befolkning, og arbeider sammen for å sikre at alle individer får de samme rettighetene og verdigheten som hver og en person har rett på.» (Box Turtle Bulletin)

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fordømmer drapet. «Vi oppfordrer ugandiske myndigheter til en grundig og uavhengig etterforskning av drapet, og at skyldige bringes for retten», sier han. Han kommenterer også Anti-Homosexuality Act som ligger til behandling i parlamentet, som vil innføre dødsstraff for homoseksualitet. «Norge har vist sin bekymring både for lovforslaget og at det kan bidra til å legitimere hatvold mot homofile», sier han. Statssekretær Ingrid Fiskaa skal møte ugandiske myndigheter neste uke. (Gaysir) Solheim sier i intervjuet ingenting om hva som vil skje med den norske stat-til-stat-bistanden til Uganda dersom myndighetene selv begynner å henrette homofile.

Til VG sier Erik Solheim at han vil «ta initiativ til en internasjonal kampanje for å sette fokus på de homofiles rettigheter i det afrikanske landet».

Se også et tidligere CNN-intervju med David Kato: (Towleroad)

I mellomtiden fortsetter Rolling Stone-redaktør Giles Muhame med å spre ondsinnede rykter om David Kato.

(Oppdatering: Nå har det også kommet en uttalelse fra Barack Obama. (Box Turtle Bulletin))

(Oppdatering 2: Den kanskje mest betydningsfulle kommentaren har kommet som en leder i avisa Daily Monitor. Den forsøker på en noe klønete måte å være «balansert», som om rettigheter til homofile nødvendigvis står i motsetning til andres rettigheter. Men som Box Turtle Bulletin skriver: «Og likevel, denne lederen er blant de mest bemerkelsesverdige ledere jeg har lest på flere år. Det som gjør lederen bemerkelsesverdig er at den blir trykket i Ugandas største og mest innflytelsesrike avis, og den uttrykker behovet for å sikre at rettighetene til LHBT-folk respekteres i et land hvor lederne nekter å anerkjenne homofile som mennesker som fortjener menneskerettigheter. Det er bemerkelsesverdig, og et velkomment tillegg til debatten.)

(Oppdatering 1/2: Se video fra begravelsen på YouTube:

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Uganda: Reaksjoner på drapet på David Kato

  1. Hans sier:

    Selvsagt trist at dette skjer, men vi må huske at det ikke er lenge siden homofile var uglesett i vesten også. Uten at jeg kan bekrefte med årstall har det sikkert vært drap på LHBT-mennesker i våre demokratiske land også. Vi liker å tro at alle folk og land i verden skal opp på et demokratisk nivå som vi har i vår del av verden, og glemmer kampen det har vært for å få det til. Jeg tror dette må være noe som må komme naturlig i utviklingen og opplysningen i de respektive landene. Trist at det skal ta tid, men det blir som med barn; De må gå igjennom utviklingstrinnene for å få riktig utvikling(som f.eks. å krabbe før de går). Jeg mener ikke at vi skal slutte å hjelpe, men ikke glemme at dette tar tid og koster blod, slit, svette og tårer.

    • Naturligvis husker vi at det ikke er lenge siden det var mye verre i Norge og resten av vesten enn det er i dag. Og naturligvis har det blitt drept homofile på grunn av legningen sin også i vesten og Norge. Men jeg synes det er litt nedlatende å sammenlikne våre venner i Afrika med barn og mene at de er på et lavere utviklingstrinn enn oss. Dette dreier seg om forholdsvis demokratiske land som frivillig har sluttet seg til erklæringer om menneskerettigheter og som er medlem av FN, og diskutere med dem deretter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s