USA: Obama åpner for gifte homofiles rettigheter

I USA er det delstatene som bestemmer ekteskapslovene. Derfor har noen delstater ikke-diskriminerende ekteskapslover mens andre kun har heteroekteskap. Kongressen likte ikke dette, og fikk vedtatt «Defence of the Marriage Act» (DOMA) som definerte at for føderale formål var det bare heteroekteskap som «gjaldt». (Bill Clinton var presidenten som undertegnet loven.) Konsekvensene er mange, ikke minst at homofile som er gift, ikke får føderale fordeler som andre gifte får. Og når homofile nå får være åpne i forsvaret, vil deres ektefeller fortsatt ikke få rettigheter som andre ektefeller.

I går bestemte Barack Obama at Justisdepartementet ikke lenger vil forsvare DOMA i retten. DOMA er nemlig gjenstand for en rekke rettsaker hvor homofile mener at loven er grunnlovsstridig. Obamaadministrasjonen har kommet fram til at de er enige i dette. Dette innebærer ikke at DOMA blir fjernet – om den da ikke enten blir kjent grunnlovsstridig i en domstol eller blir fjernet av Kongressen (slik Dianne Feinstein vil (Towleroad)). Men sannsynligheten for hyggelige rettsavgjørelser øker når Justisdepartementet argumenterer for at loven er grunnlovsstridig. (Change.org, Blikk, SCOTUS-blog, VG, Guardian, Box Turtle Bulletin)

I Proposition 8-saken i California ber nå saksøkerne om at anken ikke lenger skal få oppsettende effekt, blant annet i lys av denne avgjørelsen. Hvis de får medhold i det, vil californiere kunne gifte seg med hvem de vil. (On Top Magazine)

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s