Norge: Harry Benjamin ressurssenter-folk vil kalles kvinner og menn

En grunnleggende regel i kommunikasjon med andre mennesker er at man i hovedsak bør bruke det navnet de selv bruker om seg selv. Noe annet har lett for å stenge kommunikasjonen. Men lett er det ikke alltid å få det til.

I en refleksjon på gaysir presiserer Tone Maria Hansen, leder i Harry Benjamin ressurssenter (HBRS) at folk som har fått diagnosen transseksualisme bør omtales som kvinner eller menn, ikke som trans, det tredje kjønn eller noe annet: «De fleste av oss har brukt hele livet på å få anerkjennelse for å bli sett som det kjønnet vi opplever oss som. Vi er kvinner og menn. Punktum.» HBRS representerer visstnok 30 prosent av de som har gjennomgått kjønnskorrigerende behandling i Norge.

Poeten Tarald Stein skriver i sin blogg hvorfor han setter pris på ordet «trans». Han skriver blant annet: «I motsetning til HBRS ser jeg trans som en hedersbetegnelse, en slags språklig tapperhetsmedalje. Den gjør meg ikke til mindre mann, kanskje mer, og i alle fall annerledes. I motsetning til HBRS ønsker jeg nemlig ikke å være vanlig eller normal. Jeg har ikke gjennomgått alt det vonde for å bli som alle andre, men for å bli meg selv. Jeg var aldri noen normal kvinne og har ingen planer om å bli en normal mann.»

Det er ingen direkte motsetning her. Tarald Stein er ikke en del av de som har fått diagnosen transseksualisme, hvis jeg forstår ham rett. Vi kan derfor gjerne kalle ham trans samtidig som vi unnlater å bruke det ordet om HBRS-folk. Men lett blir det ikke, for det står ikke skrevet utenpå folk hvilken diagnose de har – og det er ikke alltid det passer seg å spørre.

I denne bloggen brukes ordet «transperson» ganske jevnlig. Det vil det fortsatt gjøre. En del av poenget med denne bloggen er å bringe videre nyheter om LHBT-kampen rundt om i verden. Nyhetssaker om rettigheter for transpersoner eller om diskriminering av transpersoner vil jeg bringe videre, uten at det er mulig å skille mellom folk med og uten diagnose.

Men undertegnede er svært langt fra å være utlært på området. Gi meg gjerne opplæring så jeg omgås begrepene mer korrekt…

(Oppdatering 27/2: Les også Sara Mats Azmeh Rasmussens svar til Hansen på Gaysir.)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Norge: Harry Benjamin ressurssenter-folk vil kalles kvinner og menn

  1. anon sier:

    Her setter du fingeren rett på. Synes du har skrevet et veldig godt innlegg. Det er ikke lett, det er begrepsforvirring. Jeg synes du balanserer det bra 🙂

  2. luca sier:

    Ja, dette er et komplisert felt og ordbruken må ofte tilpassen den personen eller gruppen man snakker til/om.
    Jeg føler du har god kontroll på begreper i dette innlegget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s