Norge: Homoovergrep og andre overgrep

FrP-politikeren Trond Birkedal er mistenkt for å ha filmet nakne gutter med skjult kamera, deriblant Martin Bratland Andersen (Dagbladet, Aftenposten), og for å ha hatt sex med en gutt under 16 år. (Dagbladet) Han skal naturligvis anses som uskyldig inntil han eventuelt kjennes skyldig i en rettssak.

Det interessante for denne bloggen er først og fremst hvorvidt de mulige lovbruddene anses mer eller mindre alvorlige fordi de er begått ovenfor menn og ikke ovenfor kvinner. Folk som er glade i tradisjonelle kjønnsstereotypier kan mene at seksuelle overgrep mot menn uansett ikke er særlig viktige, siden menn alltid ønsker sex. Slik blir overgrep mot menn forsøkt bagatellisert. På den andre siden kan motstand mot homofili gjøre at noen mener at slike overgrep er verre enn andre overgrep.

I media så langt har jeg sett to utspill som går på dette. Frank Aarebrot antyder at saken kan være verre for FrP fordi det er homoseksualitet involvert: «Det som er den store forskjellen denne gang er jo at det dreier seg om homofil sex, og ikke bare det – til og med ulovlig homofil sex. Frp-velgerne er generelt sett konservative med hensyn til seksualmoral, og det spørs om ikke dette blir litt for kinky og vel mye å svelge for dem». (Hegnar Online) (Det er neppe en heldig ordbruk å snakke om «vel mye å svelge» i en diskusjon om ulovlig oralsex, men Aarebrot om det.)

Anders Torvill Bjorvand, derimot, mente i går at saken ikke var så alvorlig, og mener ifølge Vårt Land at det er forskjell på å filme menn og kvinner – uten å utdype det så veldig mye mer.

Det skal bli spennende å følge med på debatten videre, og se hvordan det homoseksuelle aspektet kommenteres videre.

For øvrig blir det politisk viktige i saken om FrP-ledelsen har visst mer enn den så langt har innrømmet, men det vet vi lite om foreløpig.

Oppdatering 27. mars: Finn-Erik Vinje skriver

Så vidt jeg forstår, er en politiker i framskutt posisjon blitt anmeldt og siktet for “krenkende adferd” (straffeloven § 201). Hans brøde er at han i sitt eget hjem har fotografert noen mannlige venner – nakne! — uten at disse visste det. Han har ikke mishandlet dem, ikke voldtatt dem, ikke bestjålet dem.

Jeg klør meg i manken og glaner ut av vinduet: Er dette noe å bråke med? Tatt bilder!

En gang i uka spiller jeg volleyball med noen mannlige venner. Etter treningen står vi i dusjen — nakne! Hvis noen har lyst til å komme og fotografere oss, så vær så god!

Det er vanskelig å forstå at et vanligvis oppegående menneske som Vinje kan skrive noe slikt. Mener han altså at det å ta nakenbilder av andre mennesker uten deres tillatelse er ufarlig på grunn av at han ikke selv har noe imot det? For egen del ville jeg ikke ha hatt noe imot at verdens befolkning i sin helhet hadde samme avslappede forhold til nakenhet som Vinje tydeligvis har – men vi kan ikke lage straffeloven på bakgrunn av hva slags holdninger vi mener folk burde hatt…

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Norge: Homoovergrep og andre overgrep

 1. norskgoy sier:

  Mitt problem er ikke om man er homofil eller ei. Problemet ligger i at man visste at en leder for ungdomsorganisasjonen brukte denne organisasjonen som jaktmarked for sine private lyster.

  Det bør ringe varselklokker i alle regnbuens farger når noe slikt dukker opp.

  • Naturligvis.

   Men det jeg var interessert i i dette innlegget var tegn på at samfunnsdebattanter behandler denne saken annerledes fordi det tilfeldigvis er en mann som er mistenkt for overgrep mot mannlige ungdommer, istedenfor en annen kjønnskonstellasjon.

 2. Jeg tror ikke kjønnet på ofrene er interessante i denne saken. Det som betyr noe er at historien til akkurat dette partiet gjør at akkurat denne typen saker får enda mer fokus.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s