Norge: Leger vil diskriminere pasienter

Etikkutvalet i Norges kristelige legeforening (NKLF) går inn for at leger bør ha rett til å diskriminere pasienter på grunnlag av deres seksuelle legning.

I dag kan leger reservere seg mot å delta i abortinngrep. Det ligger ikke i denne retten at leger kan velge å delta i abortinngrep for noen pasientgrupper men ikke for andre. Da ekteskapsloven ble vedtatt gjorde Stortinget det ubetenksomme vedtaket at leger burde få reservere seg for å utføre assistert befruktning for en bestemt pasientgruppe – homofile og lesbiske pasienter. Helsedepartementet har til og med vedtatt at fastleger kan nekte å henvise lesbiske og homofile til assistert befruktning.

Problemet er åpenbart. I det øyeblikk leger får rett til å reservere seg mot visse behandlinger ovenfor enkelte pasientgrupper – og ikke generelt som i tilfellet med abort – blir det opp til den enkelte pasient å lete fram en lege som ikke har reservert seg for akkurat den befolkningsgruppen. Siden det ikke finnes noe register over homofile og lesbiske, kan myndighetene åpenbart ikke sikre at homofile og lesbiske har fastleger som ikke har reservert seg mot å behandle nettopp dem.

Etikkutvalget i NKLF har gått inn for en slik rett til å diskriminere, på bakgrunn av sterk overbevisning om at barn bør vokse opp med både en mor og en far. Men etikkutvalget legger ikke skjul på at leger som ønsker å reservere seg mot all prøverørsbefruktning har en bedre sak – for da kan det argumenteres med at det går med befruktede egg som ikke brukes. (Vårt Land, Fædrelandsvennen)

Jeg mener at det ikke bør være rett til å reservere seg fra å gjøre visse behandlinger ovenfor visse pasientgrupper. Dersom en lege av overbevisningsgrunner ikke kan foreta en behandling ovenfor alle pasientgrupper, bør han/hun reservere seg for å utføre behandlingen som sådan. Det gjør det også lettere for myndighetene å informere pasientene om hvordan de kan gå fram for å få behandling, uten å måtte ha egen informasjon for den enkelte diskriminerte gruppe.

(Oppdatering 29/3: NKLFs årsmøte vedtok ønsket om å kunne diskriminere homofile pasienter. (Vårt Land)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s