Taiwan: Strid om presidentkandidats legning

I Taiwan har det blitt en kontrovers om den seksuelle legningen til en av de potensielle presidentkandidatene foran neste års valg.

Presidentvalget står som vanlig mellom KMT (partiet som har styrt landet helt siden Maos maktovertakelse i fastlands-Kina) og DPP. KMT har presidenten, men Tsai Ing-wen (蔡英文) seiler opp som en seriøs kandidat.

Nå har tidligere DPP-formann Shih Ming-teh (施明德) stilt spørsmål ved Ing-wens seksuelle legning, og kreve et klart svar før valget. Dette har fått homo- og kvinneorganisasjoner til å reagere. De ber Ming-teh om å presisere hvilke seksuelle legninger han mener egner seg for en president. Andre har bedt Ming-teh om å komme med konkrete forslag til god homopolitikk hvis han er så interessert i det med seksuell legning. Samtidig har KMT-politikeren Chiu Yi påstått at uttalelsene kommer for å styrke Ing-wens sjanser.

Tidligere DPP-president Chen Shui-bian har kastet seg inn i kampen, ved å skrive et brev om at Ing-wen har store sjanser til å vinne neste valg. Dessverre er Chens påvirkningskraft noe svekket av at han sitter fengslet for korrupsjon.

KMT-politikeren Wu Yu-sheng (吳育昇) sier at dersom Ing-wen faktisk er lesbisk, kan være en fordel for henne å komme ut før valget – fordi det ville vise at hun var «modig, dedikert, åpen og ærlig, som alle er positive egenskaper i dette landet». (Taipei Times)

Dersom Ing-Wen faktisk er lesbisk, kommer ut av skapet og vinner presidentvalget, kan hun bli verdens første åpent homofile statsoverhode – forutsatt at ikke David Norris vinner presidentvalget i Irland.

Dette innlegget ble publisert i Asia, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Taiwan: Strid om presidentkandidats legning

  1. Jeg tror du har glemt Islands statsminister, http://www.nettavisen.no/utenriks/article2520466.ece. , så Ing-Wen kan neppe bli verdens første homofile statsoverhode. (forsåvidt var Per Kristian Foss fungerende statsminister en kort periode i Norge)

    • Nei, statsministeren på Island er ikke Islands statsoverhode. Det er presidenten som regnes som statsoverhode. Og på samme måte er det kongen som er statsoverhode i Norge.

      Så etter det jeg forstår har verden altså enda ikke sett et eneste åpent homofilt statsoverhode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s