Norge: Jesus + Johannes = sant?

Jesus Greets John

Forskning.no skriver i en artikkel om forholdet mellom religionsstifteren Jesus og hans disippel Johannes.

I boka Bibelen omtales Johannes som «den Jesus hadde kjær». I kunsthistorien ser vi ofte Johannes og Jesus fysisk nær hverandre, sier Lasse Hodne, professor i kunsthistorie ved NTNU. Han sier at en naturlig tolkning er at de to hadde et spesielt forhold. Religionshistoriker Dag Øistein Endsjø sier at forholdet med Johannes er det nærmeste Jesus kommer en fysisk relasjon ut fra hva som står i Bibelen.

Men verken Hodne eller Endsjø tror at Jesus og Johannes hadde et erotisk forhold. Hodne kobler forholdet mer til den åndelige kjærligheten – ikke den fysiske.

Nåvel, så lenge etterpå er det nok vanskelig å finne ut hvor fysisk det spesielle kjærlighetsforholdet kan ha vært, tenker jeg, men stusser over at Hodne sier at «Når evangelisten Johannes går igjen som ung og pen, er det ikke for å antyde et homofilt kjærlighetsforhold, men et åndelig kjærlighetsforhold». Er altså et homofilt kjærlighetsforhold nødvendigvis fysisk og ikke åndelig? Det innebærer for meg en forenkling som er litt for brutal. I virkelighetens verden kan man godt være åndelig forelsket uten at det gir seg fysiske utslag – det er heller ikke ukjent fra kunsten, for eksempel Manns «Døden i Venedig».

Les også: Jesus as an openly gay man (The Guardian)

(Illustrasjonsfoto: Scott Schram, «Jesus Greets John«, Creative Commons-lisens Attribution 2.0 Generic)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s