Uganda: Homodødsstraff kan bli vedtatt på mandag

Menneskerettighetssituasjonen i Uganda er problematisk, og i det siste har det vært store demonstrasjoner etter det såkalte «valget» hvor president Museveni ble «gjenvalgt» for ørtende gang. Demonstrasjonene har blant annet vært mot prisøkninger, og demonstranter har blitt drept. Og nå kommer det urovekkende meldinger om at Anti-Homosexuality Bill, som mange trodde var lagt på hylla, kan vedtas allerede kommende uke. Loven vil innføre dødsstraff for homoseksualitet og lange fengselsstraffer for ikke å anmelde homoseksualitet hvis du kjenner til det.

Analytikere har trodd at regjeringen ikke ønsket loven vedtatt, fordi den ville føre til så sterke internasjonale reaksjoner. Man trodde derfor at loven ikke ville bli behandlet i parlamentet. Nå kan det se ut som at stemningen har snudd, og at man anser loven som en velkommen distraksjon fra de andre alvorlige menneskerettighetsbruddene som den ugandiske staten står for. Uansett årsak så er det rapportert at loven nå er blitt diskutert i komiteen i parlamentet, og det er reell fare for at loven kan bli vedtatt før det sittende «lame duck»-parlamentet oppløses neste uke – kanskje kan den vedtas allerede mandag eller tirsdag. (LGBT Asylum News)

(Oppdatering: Se også Lez Get Real)

Dette er svært alvorlig. Uganda bryter menneskerettighetene på mange områder, og vil forverre situasjonen ytterligere ved å vedta denne loven. Norske myndigheter må formidle sin bekymring. (Og jeg lurer som vanlig på hvor lenge Uganda kan få så store bidrag fra Norge dersom de begynner å drepe sivilbefolkningen sin på grunnlag av seksuell legning.)


Bilateral bistand til Uganda 2009: 422,7 millioner kroner. (Kilde: Norad)

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Uganda: Homodødsstraff kan bli vedtatt på mandag

  1. Tilbaketråkk: Bistand og homorettigheter | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s