Uganda: Erik Solheims møte med visepresidenten

Solheim og Bukenya
(Foto: UD, «Solheim og Bukenya«, Creative Commons-lisens Creative Commons License Deed Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har nettopp kommet ut fra et møte med Ugandas visepresident Gilbert Balibaseka Bukenya, og jeg fikk en samtale med Solheim etter møtet (på telefon fra Uganda).

Solheim forteller at han tok opp Norges store bekymring for Anti-Homosexuality Bill. Bukenya understreket at forslaget var fremmet av medlemmer i parlamentet, og at det ikke var fremmet av regjeringen og ikke ville bli støttet av regjeringen. Jeg spurte om dette betydde at lovforslaget ville bli nedstemt i parlamentet eller om det ble nedlagt veto, men så detaljert var ikke saken diskutert.

Bukenya hadde understreket at de mest aktive anti-homofile krefter i Uganda var finansiert fra religiøse grupper i utlandet. Han la også vekt på at de anti-homofile kreftene mente at det var behov for loven fordi homofile angivelig rekrutterer barn, men at Uganda allerede har forbud mot seksuell omgang mot barn uavhengig av om det var heterofilt eller homofilt, og at det derfor var helt unødvendig med noen egen lov for det. Visepresidenten har tidligere engasjert seg i HIV/AIDS-spørsmål, og jeg spurte om dette var et tema under samtalene, men det var det ikke. Solheim understreket imidlertid at Uganda har hatt gode resultater i HIV/AIDS-arbeid og er stolte av det.

På spørsmål om hvilke konsekvenser menneskerettighetssituasjonen i Uganda ville få for samarbeidet mellom Norge og Uganda la Solheim vekt på at Uganda har hatt enorm framgang og vekst siden første gang han var i landet, hvor enhver mann med et våpen nærmest kunne voldta hvem som helst uten risiko for represalier. Uganda har hatt stor økonomisk framgang og Norge har bidratt til og ønsker å fortsette å bidra til det. Men Norge har oppfordret til dialog med opposisjonen. (Solheim har for øvrig gjentatte ganger understreket at den direkte budsjettstøtten til Uganda skal avsluttes fra 2012. (Stortinget))

Jeg spurte om det kunne være noe i teoriene om at Anti-Homosexuality Bill kommer opp nå som et forsøk på å avlede verdens oppmerksomhet fra de andre politiske tumultene i landet. Solheim sa at han ville være forsiktig med å slutte seg til slike konspirasjonsteorier. Han mente at det var en konfrontasjonskultur i politikken i Uganda, hvor politiet har gått altfor hardt fram i møte med demonstrasjoner. Visepresidenten hadde lovet at politiet ville gå fram på en annen måte framover.

Dette var også et tema som Solheim tok opp med utenriksministeren i et annet møte. Nå skal Solheim i møte med opposisjonen, og senere i dag med finans- og energiministeren.

(Les en oppsummering om ståa i parlamentet i innlegget mitt fra tidligere i dag: Fortsatt uklart om dødsstraff for homofile)

(Oppdatering: Nå har også NTB kommet med informasjon om Solheims møte med visepresidenten, les for eksempel hos Vårt Land)

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Uganda: Erik Solheims møte med visepresidenten

  1. Tilbaketråkk: Uganda: Fortsatt uklart om dødsstraff for homofile | Homonytt fra hele verden

  2. Tilbaketråkk: Uganda: Anti-Homosexuality Bill blir ikke vedtatt nå | Homonytt fra hele verden

  3. Tilbaketråkk: Uganda: Alt uklart før ny skjebnedag | Homonytt fra hele verden

  4. Tilbaketråkk: Ymse homonytt fra hele verden | Homonytt fra hele verden

  5. Tilbaketråkk: Uganda: Anti-Homosexuality Bill tilbake på agendaen | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s