Uganda: Fortsatt uklart om dødsstraff for homofile

På mandag fortsatte parlamentet i Uganda behandlingen av Anti-Homosexuality Bill. Det antas fortsatt at det kan være mulig at lovforslaget kommer til avstemning denne uka. Hvis det skal skje, må komitehøringene avsluttes i dag, komiteleder Stephen Tashobya må skrive rapport om høringene i løpet av dagen og parlamentsleder Edward Ssekandi må sette saken på dagsorden i de hektiske siste dagene. 11. mai er dette parlamentets siste arbeidsdag – med mindre man innkaller til ekstramøter. Det nyvalgte parlamentet trer sammen 18. mai.

Warren Throckmorton rapporterer at komitelederen ikke kan garantere at han rekker å få rapporten klar i dag. Parlamentet har flere andre lover liggende som de også gjerne vil behandle. Tashobya sa på lørdag at han ville prioritere Procurement Amendment Bill og Company Act. Dermed er det et visst håp om at loven må fremmes på nytt om en drøy uke, uten at det nødvendigvis betyr all verden.

San Diego Gay and Lesbian News har intervjuet biskop Christopher Senyonjo som tilbragte gårsdagen i høringene. Biskopen selv argumenterte mot lovforslaget med henvisning til effekten den ville ha på informasjon, forebygging og helsetjenester knyttet til HIV/AIDS: «Hvis vi kriminaliserer LHBT-samfunnet ytterligere, vil det drive ugandere lenger under jorda og skade forholdet til medisinsk personell, rådgivere og kirkefolk, som er hellig og må forbli konfidensielt.» I lovforslaget ligger det nemlig regler om fengselsstraff for folk som kjenner til homoseksualitet men ikke rapporterer om det til politiet.

Flere andre uttalte seg også mot loven i høringene, også når det gjelder de generelle menneskerettslige sidene ved saken og forholdet til internasjonal rett.

Associated Press skriver at Martin Ssempa, en av lovforslagets varmeste tilhengere, i parlamentet på mandag ba om at man gikk bort fra dødsstraff for homoseksualitet, og erstattet dette med sju års fengsel. Han mente det var viktig at lovforslaget ble vedtatt nå, for «homoseksualitet dreper samfunnet vårt». AP siterer også Human Rights Watch, som mener at debatten nå kommer som et forsøk på å ta oppmerksomhet vekk fra de siste ukenes politiske demonstrasjoner hvor demonstranter er blitt drept, og arrestasjonen av opposisjonsleder Kiiza Besigye. Les også uttalelsen fra Uganda’s Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law om saken (Box Turtle Bulletin).

Dersom loven blir vedtatt, kan president Museveni nedlegge veto. Det sirkulerer en underskriftskampanje på nettet for å oppfordre ham til å gjøre det. Underskriftskampanjen kan signeres her! I den forbindelse er det også naturlig å minne om samtalen mellom Støre og Museveni i juni i fjor.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøker Uganda denne uka og han skal møte president Museveni. Jeg prøver å få en kommentar fra ham eller UD om hva Norge gjør i denne forbindelse. (Solheim kommenterte saken i Stortinget på onsdag: «Den brutaliteten som også har vært brukt mot fredelige demonstranter i Uganda de siste månedene etter valget, er sterkt bekymringsfullt. Vår ambassadør Thorbjørn Gaustadsæther møtte utenriksdepartementet i Kampala i forrige uke for å ta opp akkurat dette spørsmålet. Jeg reiser til Kampala i neste uke for å ta opp dette og andre spørsmål, forhåpentlig med president Museveni og også med andre regjeringsledere, og forhåpentligvis også møte opposisjonsleder Besigye for å få hans syn på situasjonen.»)

(Oppdatering: Jeg har fått snakke med Erik Solheim: se min artikkel om Solheims møte med visepresidenten.)

(Oppdatering: Se LLHs syn på saken)

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Uganda: Fortsatt uklart om dødsstraff for homofile

  1. Tilbaketråkk: Uganda: Erik Solheims møte med visepresidenten | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s