Uganda: Lettelse over at dødsstraffen ble unngått

Etter mange viderverdigheter er det altså endelig klart at Anti-Homosexuality Bill, lovforslaget som ville ført til dødsstraff for gjentatt homoseksualitet og lange fengselsstraffer for å unnlate å varsle politiet hvis man visste at noen var homoseksuelle, ikke ble vedtatt av dette parlamentet.

Det er mange årsaker til å dempe feiringen. For det første: landets homofile lever fortsatt i et land med lovforbud mot homoseksualitet, et land med en president valgt på tvilsomt vis og hvor politiet dreper demonstranter. Og hvor aviser ser det som en samfunnstjeneste å oute homofile under overskriften «Hang Them» og fortelle skrøner om at homoseksuelle lokker studentene på Makerereuniversitetet med penger for å gjøre dem homofile. Og hvor en av de fremste homoaktivistene ble drept på høylys dag for kort tid siden.

For det andre: Det er nok fortsatt flertall for lovforslaget i parlamentet, også det nye som trer sammen neste uke. Mannen bak lovforslaget, David Bahati, er klar på at han fortsatt vil kjempe for det. (On Top Mag) Loven ble stoppet av rent prosedyremessige årsaker.

Riktignok kan det godt hende at det var presset fra utlandet som gjorde det umulig å vedta loven. Men det er også en grunn til bekymring: under gitte betingelser kan nettopp det å stå mot presset utenfra være det som skal til for å gjøre en politiker populær. Og allerede brukes støtten utenfra mot de homofile, blant annet som «bevis» på at de har penger å bruke på å «rekruttere» nye homofile.

Dagens gode nyheter fra Kampala er verdt å feire, ikke fordi situasjonen nå er god, men fordi den kunne ha vært enda verre. Dødsstraff for homofile kunne ikke bare ført til at staten drepte homofile, men det kunne også ha blitt oppfattet som legitimering av å ta loven i egne hender og angripe homofile. Og det ville gjort homofile enda mer utsatt for utpressing og overgrep.

Her er noen av reaksjonene på dagens hendelser:

  • Alice Jay i Awaaz: «The news that the brutal anti-gay law won’t be discussed in parliament today is a victory for all Ugandans and people across the world who value human rights.» (Guardian)
  • Avgått biskop Christopher Senyonjo: «This was a dangerous bill and there is a lot of tension and riots in the country. We feared that they may use this opportunity to do anything to anybody. This bill must never see the light of day as the mob could use this to inflict terrible crimes against people. The pressure from people around the world has had a big impact and the resulting influence from the international community has played a very important role in stopping this going forward today.» (Guardian)
  • LLH-leder Bård Nylund: “Nå puster vi lettet ut. På vegne av våre ugandiske venner og aktivister, og på vegne av Uganda.” (LLH)
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Uganda: Lettelse over at dødsstraffen ble unngått

  1. Tilbaketråkk: 2011 på fire minutter | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s