Aserbajdsjan: LHBT-situasjonen for Eurovisionvinnerne

I går vant altså Aserbajdsjan Melodi Grand Prix. Det er en god anledning til å minne om LHBT-situasjonen i landet:

Homosex ble dekriminalisert i Aserbajdsjan i 2000. (Wikipedia) Men situasjonen er langt fra rosenrød. Eldar Zeynalov, sjef for menneskerettighetssenteret i Azerbaijan ble sitert slik i en rapport i 2009): «Det er homofobi i samfunnet, vekket opp av artikler om AIDS. Men det er ikke overalt. For eksempel, homoseksuelle som får en høy posisjon i samfunnet kritiseres ikke.»

ILGA skrev dette i 2004: «Samfunnets holdning til lesbiske er preget av forakt. Det er ingen synlige organisasjoner som behandler samfunnets holdninger til lesbiske eller noe offentlig program som retter seg mot seksuelle minoriteter. Store deler av samfunnet mener at det ikke er noen homofile eller lesbiske i Aserbajdsjan, og at det er en import fra Vesten. Hvis en persons seksuelle orientering er kjent eller de antas å være lesbiske eller homofile, vil de bli trakassert på jobben, skolen, på gata, og bli utstøtt fra familien.

Staten har samme holdning til lesbiske som samfunnet for øvrig. De gir ingen beskyttelse og politiet gjør som de vil når de trakasserer lesbiske og homofile. Politiet har arrestert folk bare for å virke homofile og så krevd bestikkelser for å holde det hemmelig.»

Jeg har ikke mer oppdatert informasjon om situasjonen der. Innspill er velkomne.

Aserbajdsjan stemte i desember mot å nevne homofili i FN-resolusjonen om tilfeldige drap.

Vi får vel koste på oss denne på slutten:

(Og for ordens skyld: på engelsk er landsnavnet Azerbaijan, på originalspråket Azərbaycan, på tysk Aserbaidschan, på fransk Azerbaïdjan og på norsk altså Aserbajdsjan. Ikke for eksempel Azerbajdsjan, Azerbadjan eller andre skrivemåter jeg har funnet på nettet…)

Dette innlegget ble publisert i Asia, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Aserbajdsjan: LHBT-situasjonen for Eurovisionvinnerne

  1. JELLYFISH sier:

    Det er utrolig trist at det fortsatt finnes så mye hat i verden. Skal vi virkelig dømme andre på bakgrunn av hvem de elsker? Nei, det er sørgelig… Forøvrig en fin sang, da 🙂

  2. Tilbaketråkk: Aserbajdsjan: Homorettigheter i skyggen av Melodi Grand Prix | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s