Canada: Mengder av homofobi i kanadiske klasserom

Gratulerer med dagen! I dag er det jo både Norges nasjonaldag og den internasjonale dagen mot homofobi.

En kanadisk undersøkelse som ble offentliggjort på torsdag ga mye ny informasjon om homofobi i kanadiske klasserom. Ifølge rapporten er homofobiske kommentarer vanlige og en akseptert del av skolehverdagen, og kommer til og med fra en del lærere. Nesten to tredjedeler av ikke-heterofile elever føler seg utrygge på sin egen skole.

«LHBTQ-studenter utsettes for språkbruk som fornærmer deres verdighet som en del av skolehverdagen, og ungdom med LHBTQ-familiemedlemmer hører til stadighet at deres nærmeste blir omtalt nedsettende», står det i studien. (Studien bruker forkortelsen LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, two-spirited, queer, or questioning).)

Undersøkelsen ble gjennomført blant 3700 kanadiske videregående skoleelever mellom desember 2007 og juni 2009. Den viser at jenter oftere utsettes for verbal og fysisk trakassering på grunn av sin seksuelle legning. Urbefolkningselever kjente i større grad enn andre åpent homofile elever og så på klassediskusjoner om seksuell orientering som noe positivt, mens andre «students of colour» i mindre grad kjente åpne elever og så på slike diskusjoner som noe negativt.

«Lærere ser ofte den andre veien når de hører homofobiske eller transfobiske kommentarer, og noen av dem kommer til og med med slike kommentarer selv», står det i rapporten. Nær 10 prosent av de heterofile elevene i undersøkelsen hadde opplevd homofobe fornærmelser og fysisk trakassering på grunn av oppfatninger av deres seksuelle orientering. Nær tre av fem heterofile elever opplevde homofobiske kommentarer som opprørende. Dette får forskerne bak undersøkelsen til å oppfordre til å starte «gay straight alliances», elevgrupper for homofile og heterofile som finnes mange steder i Amerika.

Flere viktige funn:
– 14 prosent av elevene så på seg selv som «ikke eksklusivt heteroseksuell».
– 70 prosent av elevene hørte uttrykk som «That’s so gay» daglig på skolen, og 48 prosent hørte ord som «faggot», «lezbo» og «dyke» daglig.
– nesten 10 prosent av LHBTQ-elevene hører homofobiske kommentarer fra lærerne daglig eller ukentlig.
– 55 prosent av elever fra seksuelle minoriteter blir verbalt trakassert på skolen.
– 21 prosent av LHBTQ-elevene blir fysisk trakassert eller angrepet på skolen.
– 64 prosent av LHBTQ-elevene føler seg som sagt usikre på skolen, og de mest usikre stedene er gymgarderobene og toalettene.
– I skoler med anti-homofobipolitikk var det mindre verbal og fysisk trakassering, men elevene følte seg ikke sikrere på disse skolene.
– Elever på skoler med «gay straight alliances» er oftere åpne om sin seksuelle orientering. (National Post)

Det er vel ikke noe som tyder på at situasjonen er så fryktelig mye bedre i norske skoler. Så hva gjør Kristin Halvorsen med det? Og Stortinget? Og lærerutdanningene? Og rektorene?

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s