Hva skriver norske medier om dødsstraff mot homofile?

I det siste har mange vært interessert i situasjonen i Uganda – ville dødsstraff for homofile bli vedtatt i parlamentet eller ikke? Norske medier har bare såvidt dekket saken – en søk i Atekst viser 39 treff som inneholder ordene «Uganda», «dødsstraff» og «homofile» i samme sak det siste året. Bortsett fra NTBtekst, som gir 11 treff, er det bare Dagbladet som har hatt slike saker mer enn 3 ganger – de har hatt 4. Men likevel: Oppslagene som nevner homofile og dødsstraff er 3,5 prosent av alle saker om Uganda det siste året (pr. 14/5-2011).

Men det er viktig å huske at det faktisk er andre land som allerede har dødsstraff for homofili: dette er Iran, Jemen, Mauritania, Nigeria, Saudi-Arabia, Somalia og Sudan. Hvor ofte nevner media at det er dødsstraff for homofile i disse landene?

Av 190 saker om Mauritania hadde én også med ordene «homofile» og «dødsstraff». Dette var en sak i Bergensavisen om stykket Le Cage aux Folles, hvor det var en faktaboks om den juridiske situasjonen for homofile rundt om i verden. Mauritanias dødsstraff er altså så og si en ikke-sak i norsk presse. Man kan ironisere over at det skal et teaterstykke på Den Nationale Scene til for at Bergensavisen skal skrive om det, men samtidig er det forbilledlig at faktaboksen tas med.

Nigeria ble omtalt 2396 ganger, men kun to ganger var dødsstraff for homofili nevnt – begge ganger i saker som egentlig handlet om Uganda, og hvor dødsstraffen i Nigeria ble tatt med i samme slengen. Det samme er situasjonen for flere av de andre landene: Av de 1915 sakene hvor Sudan var nevnt, var dødsstraff for homofile med to ganger, den ene handlet om Uganda, den andre var den tidligere nevnte saken om Le Cage aux Folles. Somalias dødsstraff for homofili ble også nevnt i to saker (av 2445), og her var det Iran man egentlig skrev om i den ene saken. Den andre saken var igjen om Le Cage aux Folles.

Jeg har gjort unna det verste først. Det finnes faktisk hele fem saker om Jemen hvor dødsstraff for homofile er nevnt (av 1665). Men ingen av dem handlet primært om Jemen. Ni saker (av 2434) om Saudi-Arabia nevner dødsstraff for homofile. En av dem handler om ekteskapsmarkedet i Saudi-Arabia, og har med informasjon om dødsstraff i en faktaboks. En annen var et leserinnlegg om bygging av moskeer med støtte fra Saudi-Arabia. En handler om gjestelisten til bryllupet til William og Kate i Storbritannia. I de øvrige er Saudi-Arabia nevnt i lister av land.

Og endelig: Iran. Her finner vi hele 18 saker som nevner landet, «homofile» og «dødsstraff» i samme artikkel – av 5437 artikler som nevner landet det siste året. Her er det flere saker hvor hovedtemaet faktisk er dødsstraff for homofile i Iran – flere knyttet til Sara Mats Azmeh Rasmussens sitt-ned-aksjon mot Islamsk Råd og et par knyttet til asylsøknader i Storbritannia fra iranere i fare for å få dødstraff i hjemlandet.

Min konklusjon?
Jeg skulle ønske sterkere oppmerksomhet mot dette groteske menneskerettighetsbruddet – jeg tipper at landenes utenriksdepartementer er godt fornøyd med den øredøvende stillheten. Jeg har syntes at norske medier har skrevet forholdsvis lite om situasjonen i Uganda, og ser nå at de tross alt har skrevet mer om situasjonen der enn de har skrevet til sammen om dødsstraffen i alle de landene som allerede har dødsstraff for homofile.

Den åpenbare konklusjonen av det igjen blir at denne bloggen bør være spesielt lydhør for homonyhetssaker fra Iran, Jemen, Mauritania, Nigeria, Saudi-Arabia, Somalia og Sudan. (Og har dere noen tips, så si ifra!)

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hva skriver norske medier om dødsstraff mot homofile?

  1. Tilbaketråkk: Norge: Fortsatt liten oppmerksomhet om dødsstraff for homofile i norske papirmedia | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s