Uganda: FN og EUs holdninger blir lagt merke til

I alle de viktige hendelsene i Uganda i det siste – opptøyer, arrestasjon av opposisjonslederen og så videre – har Anti-Homosexuality Bill fått begrenset oppmerksomhet lokalt – samtidig som lovforslaget har vært en velkommen distraksjon fra andre menneskerettighetsbrudd internasjonalt. Men vi ser heldigvis også at de internasjonale reaksjonene leses i Uganda. Daily Monitor skriver om at FNs høykommisør for menneskerettigheter og EUs representanter har oppfordret Uganda til å fjerne all lovgivning som gir straff for homoseksualitet.

Reaksjonene fra enkelte hold er naturligvis sterke: Pastor Martin Ssempa, en av de viktigste antihomoaktivistene, sier at FN har blitt kidnappet av «sodomitter», som «presser det ned i halsen vår». Han sa at homoseksualitet er et «brudd på reproduktive rettigheter» og at de som praktiserte det var «ofre for dårlig forelderskap». Han la til at han mente at homoseksualitet kan «kureres».

Det er godt å se at de internasjonale reaksjonene når spaltene i Ugandas aviser, men det er litt igjen før debatten foregår på et informert og nøkternt nivå…

I andre nyheter: Det nye parlamentet er klar til arbeid, men det er foreløpig uklart hva som skjer med lovene som ikke ble behandlet på tampen av det forrige parlamentets periode. Nyheten om at David Bahati (mannen bak Anti-Homosexuality Bill) var aktuell som ny etikk- og integritetsminister var ikke oppmuntrende. (African Activist)

(Om han blir etikk- og integritetsminister gir det forsåvidt mening hvis navningen av departementene er som i Norge, hvor «forsvarsministeren» er den som er ansvarlig for norsk bombing i andre verdensdeler, «kulturministeren» er ansvarlig for å fjerne tippemidler fra kulturen og så videre….)

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s