Russland: NYT portretterer Nikolai Alekseev

New York Times har et portrett av Nikolai Alekseev, Russlands mest kjente homoaktivist.

Alekseev er mest kjent for å arrangere homoparader i Moskva, til tross for manglende godkjenning fra myndighetene, og for å ha fått den europeiske menneskerettsdomstolen til å være enig i at dette er ulovlig diskriminering. Han ble homoaktivist etter at Moskvauniversitetet nektet å godkjenne hans avhandling om «lovregulering av statusen til seksuelle minoriteter». I år måtte han holde seg hjemme under paraden, i frykt for å bli arrestert i lengre tid så han ikke kunne ta seg av sin kreftsyke far. (Se mer om årets parade her.)

NYT-artikkelen suppleres med sitater fra hans motstandere. Parlamentsmedlemmet Aleksandr Khinshtein sier at «Homoseksualitet må aldri få bli ansett som normalt. Det er et spørsmål om overlevelse.» Også andre homoaktivister slipper til med kritikk: «Han fokuserer bare på disse paradene», sier Igor Yasin», «og når han har muligheten til å forklare hva han kjemper for, hva vi kjemper for, virker det ikke som han er i stand til å gi et svar».

Parallelt med Alekseevs konfrontasjonslinje vokser det fram tegn på mer åpenhet, med homobarer, homobokhandel og homostrand – men dette er bare innenfor strenge grenser – homorettighetene går et stykke, men ikke lenger. Homofile får fortsatt sparken uten konsekvekser, og felles ekteskapslov er definitivt ikke på agendaen. Vold mot homofile er vanlig.

I andre nyheter: PrideSource melder om en ny undersøkelse som viser at 61 prosent av russere er enig i Moskvamyndighetenes forbud mot homoparaden, ned fra 82 prosent for ett år siden. 9 prosent er motstandere av forbudet mens 30 prosent ikke har noen mening. Undersøkelsen viser dessuten at 53 prosent av russerne har hørt om forsøkene på å arrangere paraden, mot 33 prosent i april. Alekseev kommenterer undersøkelsen slik: «Dette viser at på de siste årene har 30 av oss maktet å få våre stemmer hørt av 75 millioner i et land som er kjent for sin mangel på frie medier.»

Dette innlegget ble publisert i Asia, Europa, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s