USA: Mer om ekteskapsloven i New York

Happy Together: SML+MMF / 20090921.10D.54416.P1.C23 / SML

Det republikaner-kontrollerte senatet i New York vedtok i natt, med stemmetallene 33-29, en felles ekteskapslov. Dette kom etter en uke hvor republikanernes ledelse vurderte om de skulle stoppe saken fra å bli behandlet. Guvernør Andrew Cuomo undertegnet loven så raskt han fikk den på sitt skrivebord, og den gjelder fra 24. juli.

Så sent som i desember 2009 mislykkes et liknende lovforslag – da med stemmetallene 24-38. (Advocate)

Vedtaket kom til tross for at Mike Long, lederen for republikanerne i New York, på forhånd lovet å ikke renominere noen av republikanerne som ville stemme for lovforslaget. (Christian Post)

En av de som stemte for loven, var den republikanske senatoren Mark Grisanti, som er katolikk. Den katolske kirken i New York har uttalt seg kraftig mot ekteskapsloven, og gikk så langt som til å sammenlikne dette lovforslaget med situasjonen i Nord-Korea. (Queerty) Men Grisanti sier at selv om han ble oppdratt til å mene at ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne, kan han ikke «juridisk finne noe argument mot sammekjønnsekteskap. Jeg kan ikke nekte noen i mitt distrikt og i New York generelt de samme rettighetene som jeg og min kone har.» (USA Today)

Men nå er det på tide å gå fra å snakke politikk til å snakke romantikk. En av de første som forlovet seg etter at det ble klart at det ble en ekteskapslov var New York-politikeren Daniel O’Donnell, som forlovet seg med sin partner John Banta. (Advocate)

Hvis de gifter seg, vil de oppleve store endringer juridisk. De vil skatte som et gift par, ikke som to enslige. De arver hverandre automatisk, og slipper arveavgiften til delstaten. I mange av hverdagens små ting vil livet bli enklere. Men DOMA («Defence of the Marriage Act») gjelder fortsatt på føderalt nivå, så ekteskapene anerkjennes ikke av føderale myndigheter. Der må de fortsatt skatte hver for seg, får ikke etterlattepensjon fra Social Security og så videre.

For lesbiske vil «mater est»-regelen gjelde, altså at når den ene kvinnen i ekteskapet får et barn, blir den andre kvinnen automatisk medmor. For homofile menn er det mer komplisert, for der må surrogatmor først fraskrive seg sine rettigheter. (New York Times)

(Foto: See-ming Lee, «Happy Together: SML+MMF / 20090921.10D.54416.P1.C23 / SML«, Creative Commons-lisens Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s