Sverige: Kjønnsløs barnehage

På barnehagen Egalia i Stockholm er det ingen gutter. Ingen jenter heller. Alle barna kaller hverandre «kompiser». Farger på leker og valg av bøker er nøye uttenkt for å unngå kjønnsstereotypier. Og istedenfor ord som «han» og «hun» bruker de «hen». «Egalia gir barna en fantastisk mulighet til å være den de ønsker å være», sier en av de ansatte. Likestilling er barnehagens grunnidé, ikke bare et tema blant andre.

Tanja Bergkvist, en blogger som er blitt talsperson mot forsøkene på å unngå stereotypiene, sier at «forskjellige kjønnsroller er ikke problematiske så lenge de er verdsatt likt». Barnehagen har også blitt kritisert for å bedrive «tankekontroll», og fått trusler fra rasister som misliker at de bruker fargede dokker.

I Egalia er man spesielt opptatt av at barnelitteraturen skal gi LHBT-toleranse. Det er ingen Snøhvit eller Tornerose å finne. «Heterofamiljebøkene finnes overalt. Det kan virke overdrevet, men vi må hele tiden være en motvekt til et kjønnssegregert og konservativt samfunn», sier en av barnehagens pedagoger.

Noen mener at barna vil stå dårlig rustet i møtet med samfunnets stereotypier, men det er hun ikke enig i: «Skal vi begynne med noe dårlig allerede nå – bare fordi det blir verre senere? […] Vi tror at de blir sterke når de kommer ut.» (The West Australian, via Proud Parenting, og Aftonbladet)

Se også Dagbladet og Dagen.

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s