Norge: Tallet på døde får ansikter

«76 døde» er en frase som er umulig å forstå innholdet av. Nå begynner det gradvis å komme navn på savnede og drepte etter bomben i Oslo og Utøyamassakren, og gradvis vil vi forstå mer av hvilket tap vi har lidt.

Håvard Vederhus - Oslo

Et eksempel: Dagbladet meldte på sin forside i går (og i sin liste over ofre) at Håvard Vederhus fra Oslo er blant de savnede. Han er tidligere leder av Elevorganisasjonen og ble valgt til leder i AUF i Oslo i 2011. (Wikipedia) Han står på lista til Oslo Arbeiderparti ved kommune- og fylkestingsvalget til høsten. (Blikk) Som åpent homofil stilte han som kandidat til Bispedømmerådet i Oslo i 2009 for å kjempe for ny ekteskapsliturgi som kunne omfatte homofile, men ble ikke valgt inn. (Gaysir) Vederhus skal ha vært det yngste medlemmet som har blitt oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd, da han 18 år gammel ble med i et utvalg som skulle gjennomgå opplæringstilbudet til minoritetsspråklige barn, unge og voksne. (Famous Gay)

Som leder i Elevorganisasjonen skrev han i 2008 «nyttårstale» i Dagbladet, hvor han avsluttet med: «Jeg håper derfor at det nye året vil være tiden for å ta tak i målet om livsviktig utdannig for alle, som akkurat nå holder på å rase sammen.»

Håvard Vederhus’ tale fra landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2011, hvor han argumenterer mot forbud mot hodeplagg, kan ses på YouTube.

Dette gir et bilde av en ressurssterk ungdom, en energirik ung mann med ønske om å kjempe for et bedre samfunn. Det sier litt om hva det politiske Norge kan ha tapt. Men det sier lite om det enorme tapet som alle som kjenner Håvard Vederhus må leve med.

Håvard Vederhus er her et eksempel. Det finnes altså over 70 andre eksempler. Terrorismen 22. juli har konsekvenser vi som står utenfor vanskelig kan forestille oss.

(Foto: Arbeiderpartiet, «Håvard Vederhus – Oslo«, Creative Commons-lisens Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s