New Zealand: Kampanje mot ordet «gay» på skolen

Læreren Warren Bowers har startet en kampanje mot ordet «gay» – fordi han opplever at elevene bruker det nedsettende. «Ganske ofte ignorerer lærere det bare … lærere vil ta tak i at elevene bruker sexistisk språkbruk, de vil ta tak i at de bruker rasistisk språkbruk … men hvis barna bruker ordet «gay», så lar de det ofte bare passere» sier han til en lokal avis.

Bowers ble opptatt av spørsmålet etter at en 8-årig jente fortalte ham at hun reagerte på at klassekameratene brukte ordet «gay» som noe negativt. Etter det har han forbudt ordet «gay» i sitt klasserom. (Advocate)

Situasjonen i norske klasserom og skolegårder likner nok en del på situasjonen på New Zealand. Hva gjør norske lærere?

En annen artikkel fra New Zealand:

Dette innlegget ble publisert i Nyheter, Oseania og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til New Zealand: Kampanje mot ordet «gay» på skolen

 1. Jeg tror ikke det er riktig å angripe ord. Det er holdningene som er problemet.

  • Jeg er litt usikker.

   I norsk skole har man lang tradisjon for å «angripe» ordet «pakkis». Men forbudet mot dette ordet har naturligvis gått parallelt med holdningsskapende arbeid. Det er vanskelig å tenke seg at man skal ha holdningsskapende arbeid og la elevene bruke nedsettende uttrykk «i mellomtida», til de har fått de nye, gode holdningene…

   For det andre er det nok ganske vanlig at ordet «gay» brukes som skjellsord uten at avsenderen har negative holdninger til homofile, men derimot har et ureflektert forhold til ordet «gay». I så fall er det holdningsskapende arbeid om ordet som trengs – og det er vel på en måte det denne læreren driver med.

   • Å angripe ordet kan ha tilbakevirkende effekt. Vil en person ikke kunne si «I’m gay» mer? Det er også upraktisk – det finnes få synonymer som er korte og enkle. «I’m homosexual» høres nesten medisinsk ut.

    Jeg vet ikke hvordan det er blant homoer flest i Norge, men jeg har inntrykk av at ordet «homo» er helt greit å bruke om homofile. Det samme gjelder ordet «gay» på engelsk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s