Tsjekkia: Politiker latterliggjør pride – og presidenten kritiserer Norge

Praha skal feire sin første (!) pride senere i august, men det liker ikke alle. En av president Vaclav Klaus’ rådgivere, Petr Hajek, har sagt til avisa České Noviny at pride feirer «avvikere» med «deformerte verdier». Han mente videre at pride er en øvelse i «homoseksualisme» og kritiserte at andre politikere støttet arrangementet. Han ble imøtegått av andre politikere, men Klaus støtter Hajek: «Selv om utsagnene ikke var mine og jeg sannsynligvis ville ha valgt litt andre ord, føler ikke jeg heller noen stolthet ved arrangementet. […] Det er en ting å tolerere det, men å uttrykke offentlig støtte på vegne av en viktig institusjon er noe helt annet». Og han mente at «avvikere» teknisk sett ikke er noe skjellsord. (Edge)

Norges ambassade i Praha har, sammen med 13 andre ambassader (Canada, Tyskland, Spania, Storbritannia, Østerrike, Belgia, Danmark, Estland, Nederland, Sverige og Sveits) skrevet en felles erklæring hvor de støtter Praha Pride: «Vi uttrykker vår solidaritet med LHBT-fellesskapet i Tsjekkia, og støtter deres rett til å bruke denne anledningen til å marsjere sammen fredelig og lovlydig, for å øke oppmerksomheten om de spesifikke sakene som påvirker dem… Våre regjeringer prøver å bekjempe slik diskriminering basert på seksuell orientering og kjønnsidentitet ved å støtte menneskerettighetene til alle.»

President Klaus har kritisert de 13 ambassadene. Han sier at han ikke kan forestille seg at en tsjekkisk ambassadør ville våge å komme med en uttalelse for å påvirke den politiske diskusjonen i et demokratisk land.

Klaus says he considers a joint statement by the diplomats based in Prague, including U.S. Ambassador Norman Eisen, an “unprecedented step.” The president said Monday he could not imagine that any Czech ambassador would dare use a petition to influence a political discussion in any democratic country. (Towleroad)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Tsjekkia: Politiker latterliggjør pride – og presidenten kritiserer Norge

  1. Tilbaketråkk: Lite liberal Klaus : Liberaleren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s