Uganda: Høyst uklart om Anti-Homosexuality Bill

Fortsatt er det meste uklart om skjebnen til Anti-Homosexuality Bill i Uganda.

Mandag skrev avisa Daily Monitor at «Cabinet has finally thrown out the Anti-Homosexuality Bill». Men allerede i samme nyhetssak presiseres det at mannen bak lovforslaget, David Bahati, mener at siden lovforslaget nå ligger i parlamentet, er det uinteressant hva regjeringen mener.

Liknende uklarhet kom opp i forrige runde. I Norge var vi opptatt av at visepresident Bukenya (som for øvrig nå er anklaget for korrupsjon og ikke lenger er visepresident) forklarte Erik Solheim at regjeringen verken sto bak eller støttet forslaget. Men det var helt uklart om dette hadde noe å si. Det er til og med uklart om president Museveni har noen form for vetorett av betydning.

Den vanligvis godt informerte bloggeren Warren Throckmorton skriver at kilder i parlamentet er klare i sin tale. Betty Amongi sier at regjeringen her har gitt parlamentet en sjanse til å vise sin uavhengighet, mens Abdu Katuntu understreker at regjeringen ikke kan trekke et lovforslag den ikke har fremmet. (Lovforslaget er privat.)

Behind the mask skriver at parlamentet planlegger å diskutere Anti-Homosexuality Bill 7. september.

For oss som ikke er eksperter på den ugandiske grunnloven er det høyst uklart hva som vil skje framover. Men om det er noen trøst er det nok uklart for eksperter også. At loven ikke ble vedtatt i forrige parlament skyldtes for eksempel ikke formell inngripen fra regjeringen – og slett ikke manglende støtte i parlamentet. Lovforslaget ble ikke behandlet i parlamentet på grunn av «tidsnød», noe som godt kan skyldes uformell påvirkning som uansett ikke er grunnlovsbestemt.

Se også:

  • Does Uganda’s Cabinet Ultimately Hold the Key To Anti-Homosexuality Bill’s Passage? (Box Turtle Bulletin)
  • Blocking gays Bill is moral corruption -MPs (Daily Monitor)
  • Uganda finance ministry holds key to Bahati’s Kill the Gays Bill (Behind the mask)
  • «Kill the Gays» Bill Isn’t Dead, No Matter What Uganda’s Cabinet Says (Advocate)
  • Uganda Is Trying To Sneak The “Kill The Gays” Bill Under Our Noses (Queerty)
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s