Irland: David Norris på stemmeseddelen i presidentvalget

Bloomsday

Jeg har tidligere skrevet om David Norris, den homofile, irske politikeren som har ligget godt an til å bli verdens første åpne homofile statsoverhode, men som ble rammet av et par skandaler fra fortida og som til slutt trakk sitt kandidatur. Nå har han ombestemt seg, og klarte rett før fristen å sikre seg den nødvendige støtten til å havne på stemmesedlene. Han er dermed en av sju kandidater til president. Blant andre kandidater er for øvrig Dana Rosemary Scallon, som vant den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1970 med låta «All Kinds of Everything». (BBC og Towleroad)

Norris leder foreløpig i alle meningsmålingene, og som Guardian kommenterer er dette en interessant utvikling for et land hvor homoseksualitet var forbudt fram til 1993. David Norris var selv sentral i kampen mot lovforbudet som grunnlegger av Campaign for Homosexual Law Reform. Han er dessuten en James Joyce-ekspert. (Wikipedia)

For ordens skyld: selv om presidentvervet i Irland er et verv uten politisk makt er det altså presidenten som er statsoverhode. Andre land har hatt åpent homofile regjeringssjefer, men etter det jeg vet ikke åpent homofile statsoverhoder.

(Foto: Stéphane Moussie, «Bloomsday«, Creative Commons-lisens Attribution 2.0 Generic)

Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s