2011 på fire minutter

Jeg avrunder 2011 med en helt personlig oppsummering. Her er de viktigste hendelsene i året som har gått – sett fra homoperspektiv. Savner du saker? Bruk søkefeltet for å finne ut om jeg likevel har skrevet om dem i året som har gått – eller klag i kommentarfeltet!

22. juli 2011
Terrorangrepene 22. juli er naturligvis med på alle lister som oppsummerer 2011. Flere av de som ble drept var homofile og hadde allerede markert seg i kampen for homorettigheter. Mange av våre beste medmennesker ble tatt fra oss den julifredagen.

Don’t Ask, Don’t Tell
Homonyheter fra USA har en tendens til å få større vekt enn de fortjener, men når verdens sterkeste militærmakt slutter med sin utestengelse av homofile har det signaleffekt langt utover USAs grenser.

USAs FN-tale om homomenneskerettigheter
Utenriksminister Hillary Clintons tale for FN hvor hun talte varmt for homorettigheter var en milepæl som blir lagt merke til. Talen hang sammen med USAs orientering om at de vil knytte bistand til menneskerettigheter

Belgias statsminister
At Belgia skulle få en statsminister i 2011 var slett ikke opplagt. At det ble en homofil statsminister var en hyggelig bonus. Det betyr kanskje at vi nærmer oss den dagen det ikke anses som noen ulempe å være homofil i politikken.

Stadig flere får gifte seg
New Yorks homser og lesber fikk endelig lov til å gifte seg i juli. I mange land rundt om i verden arbeides det aktivt med å få på plass felles ekteskapslov, som for eksempel Australia, Storbritannia og Finland. Også Brasil fikk sitt første homofile ektepar i 2011. Og Liechtenstein har fått partnerskapslov.

FN fordømmer homodiskriminering
FNs menneskerettighetsråd fordømte diskriminering på basis av seksuell orientering. Det burde vært en selvfølge, men ble en kampvotering, noe som i seg selv er bevis på at det var et viktig vedtak.

Mange drap på LHBT-folk
Også i 2011 er mange LHBT-folk blitt drept på grunn av legningen sin rundt om i verden. Det er dessverre altfor mange tilfeller av dette til at det gir mening å ramse opp landene det gjelder. Ugandas David Kato er et av svært mange eksempler.

Fortsatt ikke dødsstraff for homofili i Uganda
En føljetong i 2011 var Anti-Homosexuality Bill, som i mai så ut til å være rett rundt hjørnet. Imidlertid ble loven ikke vedtatt da, og det er fortsatt uvisst når (og om) den kommer opp for avstemning igjen.

Åpen homofil fotballspiller i Sverige
Det er langt igjen før alle homofile idrettsutøvere kan velge å være åpne om legningen sin. En god illustrasjon på hvor langt det er igjen fikk vi da Anton Hysén kom ut, og ble en nyhetssak over hele verden.

Homoparader
Kampen om å få ha homoparader går videre i flere land – paradene er en del av kampen for synliggjøring. Her er et album med bilder fra ymse homoparader i 2011:

Chicago Pride Parade 2011Non solo arancionePhilly Pride 2011DSC_0205New York City Gay Pride Parade 2011, Greenwich Village, New York City - 23
P R I D ENew York Gay Pride 2011503Torino Pride 2011Chicago Pride Parade 2011europride'11
[Gay Pride 2011]Tel Aviv Gay Pride 2011Pride BCN 2011Philly Pride 2011Sydney Mardi Gras 2011IMG_8252

Gay Pride 2011, a gallery on Flickr.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s