Aserbajdsjan: Homorettigheter i skyggen av Melodi Grand Prix

«Gud kommer til å straffe Aserbajdsjan for dette spetakkelet!» Det var en av kommentarene om den homofile mannen Vugar (21) på sosiale medier i Aserbajdsjan tidligere denne uka. «Både staten og religiøs fundamentalisme er problematiske. Staten beskytter oss ikke, snarere tvert om. Religiøse grupper er like ille. Men det største problemet er mentaliteten hos vanlige folk. Det er en gruppementalitet der man skal være som alle andre og der den tradisjonelle familien er viktigst,» fortalte han QX.se.

At Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest), med den posisjonen konkurransen har i homokulturen («the gayest circus ever»), besøker Aserbajdsjan, et land med en begredelig menneskerettighetssituasjon også på dette området, fører i det minste til at situasjonen kommer på dagsorden for noen dager.

«Det er helt klart farlig å vise seg åpent som homofil i Aserbajdsjan. De som gjør det, må være forberedt på kraftige reaksjoner fra både fra myndighetspersoner og vanlige mennesker på gaten, sa NUPI-forsker Heidi Kjærnet til VG i februar. Aserbajdsjan er på 3. siste plass på ILGA Europes årlige indeks over LHBT-rettigheter i europeiske land, hårfint foran Moldova og Russland, som deler sisteplassen.

BBC skriver om hvordan demonstranter bankes opp, journalister arresteres og opposisjonelle tortureres.

I denne sammenhengen er det er jo nesten komisk å se hvordan Iran og Aserbajdsjan krangler om å være mest homofiendtlige. Irans ambassadør til Aserbajdsjan ble trukket tilbake denne uka i protest. Bakgrunnen er at en nettside hadde antydet muligheten av en homoparade i Baku denne uka. Iranske religiøse ledere valgte å overse at dette var løse rykter fra upålitelige kilder, og kritiserte Aserbajdsjan for å tillate en «parade for perverse». 11. mai var det demonstrasjoner i to iranske byer mot den fabrikkerte paraden. Dette førte til en motdemonstrasjon utenfor Irans ambassade i Baku, hvor Iran i skarpe ordelag ble bedt om å ikke blande seg i Aserbajdsjans indre anliggender. Bak denne tilsynelatende latterlige konflikten ligger storpolitikk, religiøse gnisninger og oljepolitikk. (Gay Star News, The Guardian)

Vi får ha menneskerettighetssituasjonen i Aserbajdsjan i bakhodet når vi hører på Tooji i kveld.

Les også:
Homonytt fra hele verden: Aserbajdsjan: LHBT-situasjonen for Eurovisionvinnerne
Aftenbladet: Festbrems (om Statoils tvilsomme engasjement i Aserbajdsjan)
Queerty: LGBT Activist Peter Tatchell: Azerbaijan Has No Business Hosting “Campy” Eurovision Song Contest
Aftenposten: Aserbajdsjanske homohatere hacket Eurovision-sider

Dette innlegget ble publisert i Asia, Europa, Nyheter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s