USA: Har barn av homofile større problemer enn andre barn?

Det er like greit å forberede seg med det samme – forskningsartikkelen til Mark Regnerus i julinummeret av Social Science Research kommer til å bli sitert hyppig av motstandere av homorettigheter. Forskerne har spurt et representativt utvalg av USAnere – ialt 2988 – i alderen 18-39 om deres mor eller far hadde kjærlighetsforhold til en av samme kjønn mens respondenten var barn, og har i tillegg kartlagt en rekke forhold ved disse respondentene. Den finner store forskjeller på en rekke områder mellom de som svarer ja og de som svarer nei. Det dreier seg for eksempel utdanningsnivå, psykisk helse, fysisk helse, inntekt, røyking og kriminalitet. Barn av «homofile» skårer dårligere på nesten alle variable.

Men Jim Burroway hos Box Turtle Bulletin har gått kritisk gjennom artikkelen, og peker på flere svakheter. Den helt iøynefallende svakheten er hvilke grupper forskeren sammenlikner. På den ene siden har han intakte biologiske familier – altså familier hvor barnets biologiske mor og far bodde sammen helt til barnet flyttet hjemmefra som voksen. På den andre siden har han for eksempel gruppen GF («homofile fedre»), som inneholder alle barn som har fedre som en eller annen gang i barnets oppvekst hadde et romantisk forhold til en av samme kjønn. Her tar man med barn hvor foreldrene er skilt, barn som har bodd sammen med sin mor og så videre.

Undersøkelsen viser altså ikke at barn som lever i stabile, homofile parforhold får det noe verre enn barn som lever i stabile, heterofile parforhold. Derimot bekrefter den det svært lite overraskende fenomenet at barn som bor hos voksne i stabile parforhold hele oppveksten i gjennomsnitt har færre problemer i livet enn barn som ikke gjør det.

Så når du støter på navnet Mark Regnerus, University of Texas eller hans artikkel «How Different are the Adult Children of Parents Who Have Same-Sex Relationships? Findings from the New Family Structures Study» i diskusjoner om ekteskapslover, adopsjonsrett og så videre, vær klar over at den ikke sier noen ting om dette. Som han skriver selv på s. 755 i artikkelen: «This study cannot answer political questions about same-sex relationships and their legal legitimacy.»

Se også:
Phys.org: Studies challenge established views development of children raised by gay or lesbian parents

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til USA: Har barn av homofile større problemer enn andre barn?

  1. Tilbaketråkk: Norge: Nina Karin Monsen misforstår – som ventet – forskningen | Homonytt fra hele verden

  2. Tilbaketråkk: USA: Misbruk av forskning – i homofobiens tjeneste | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s