USA: Et skjebnevalg for homosaken

Natt til onsdag blir det sannsynligvis klart hvem som blir USAs president de neste fire årene. Basert på de siste meningsmålingene er Barack Obama klar favoritt – til de fleste nordmenns store glede. Noen mener at det er ubalanserte medier som gjør at nordmenn flest heier på demokratene, men sannheten er vel at republikanerne har en del kampsaker som bare nisjepartier her hjemme holder på med – som konsekvent abortmotstand, avvisning av at vi står ovenfor en klimakrise og ensidig støtte til staten Israel. Og naturligvis motstand mot homorettigheter.

I denne bloggen er det det siste temaet som gjør at valget i USA fortjener et innlegg. Forskjellen på Obama og Romney i homosaken er gedigen. Her er noen hovedsaker:

  • Obama sto i forrige periode for avskaffelsen av Don’t Ask, Don’t Tell (DADT), regelen som gjorde det umulig å jobbe i forsvaret hvis du var åpent homofil. Romney var tilhenger av regelen.
  • Obama har sluttet å forsvare DOMA (Defence of Marriage Act) i rettssystemet, fordi han mener denne loven, som hindrer føderale myndigheter i å anerkjenne homoekteskap selv fra delstater hvor homoekteskap er lov, er grunnlovsstridig. Romney støtter DOMA.
  • Og Obama har gjort det klart at han personlig er en tilhenger av at homofile skal få lov til å gifte seg (men mener at det må være delstatene som åpner for det), mens Romney vil ha et grunnlovstillegg som definerer ekteskapet slik at det bare kan inngås av en mann og en kvinne. I partienes programmer står det slik: «We support marriage equality and support the movement to secure equal treatment under law for same-sex couples.» og «We reaffirm our support for a Constitutional amendment defining marriage as the union of one man and one woman. We applaud the citizens of the majority of States which have enshrined in their constitutions the traditional concept of marriage, and we support the campaigns underway in several other States to do so.»

I tillegg har USA ført en aktiv utenrikspolitikk på LHBT-området, noe som blant annet har vist seg i utenriksminister Clintons historiske FN-tale om temaet. For pressede minoriteter rundt om i verden har interessen fra USAs ambassade (og fra den norske ambassade, blant flere) i flere tilfeller vært viktig.

En viktig måte USAs presidenter kan påvirke landet lenge etter at de selv har gått av, er ved å utnevne høyesterettsdommere. Mange LHBT-menneskerettighetssaker kommer til å komme opp i USAs høyesterett i årene som kommer, og retten har i øyeblikket en sammensetning som gjør at det ofte blir 5-4-avgjørelser i den ene eller andre retning. Hvis en av de «liberale» dommerne skulle dø eller gå av og Romney fikk utnevne erstatteren, vil den juridiske veien til bedrede rettigheter kunne være stengt i lang tid framover. (Les for øvrig om faren for at Elena Kagan må trekke seg fra enkelte av disse sakene i SCOTUS blog.)

Finnes det da ikke homofile republikanere? Jo, naturligvis, og en av de mest prominente gruppene er Log Cabin Republicans. De erklærte nylig sin støtte til Romney, men naturligvis ikke på basis av homopolitikken – de la vekt på Romneys økonomiske politikk og at en økonomisk oppsving vil være bra også for LHBT-folk.

I tillegg til presidentvalget er det som vanlig en rekke folkeavstemminger på tirsdag. I Maine, Maryland og Washington kan velgerne innføre homoekteskap. I Minnesota kan det på den annen side bli vedtatt et grunnlovstillegg om at ekteskap er mellom en mann og en kvinne. (Og Obama støtter homoekteskap i disse avstemningene (Pink News)).

I tillegg er det naturligvis valg til senatet og representanthuset. I representanthuset beholder republikanerne styringen, mens det kan virke som at demokratene kan beholde «kontrollen» i senatet (skjønt ingen av partiene kan sies å virkelig kontrollere senatet uten å ha 60 stemmer der, og det får ingen. Denne parentesen gjelder bare hvis ikke demokratene skulle sjokkere de fleste og fjerne «filibuster»-muligheten som i øyeblikket bare kan overstyres hvis man har 60 stemmer. Men nå begynner jeg å komme inn i finurligheter.)

Når det gjelder utfallet av presidentvalget kan mye være klart når de første valgdagsmålingene fra Ohio offentliggjøres – formodentlig rett etter at valglokalene stenger der i halv to-tida natt til onsdag norsk tid. Obama regnes som favoritt i Ohio, samtidig som det ser vanskelig ut for Romney å vinne valget hvis han ikke vinner Ohio, så hvis det går som ventet der (med Obamaseier) kan de med godt sovehjerte legge seg forholdsvis ubekymret.

Les også:
QX.se: HBT-frågor vattendelare i USA-valet
France 24: LGBT voters join frontline of Obama campaign
Lez Get Real: Christian Leaders Blame Gays For Hurricane Sandy
Towleroad: Supreme Court To Decide Fate of Prop 8 and DOMA Cases in Conference on November 20
Wisconsin Gazette: Gay actor tells Romney supporters to unfriend him
Towleroad: Obama Predicts SCOTUS Will Strike Down DOMA
Boston Globe: Romney rejected new birth certificates for gay parents
Advocate: New York Times Endorses Marriage Equality on the Ballot.
SDGLN: It’s the Supreme Court, stupid!
Aftenposten: Politisk dragkamp om ekteskap for homofile
TV2: Obama taper stemmer på homsestøtte
Towleroad: Federal Marriage Amendment DEFINITELY Still A Cornerstone Of Romney’s ‘Values’

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til USA: Et skjebnevalg for homosaken

  1. Tilbaketråkk: USA: En homopolitisk merkedag | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s