Uganda: (Nok en) skjebneuke for «Kill the gays» bill

Øverst på lista over saker som skal behandles når parlamentet gjør seg ferdig med oljelovgivningen, er «Kill the gays bill» – lovenforslaget som vil innføre dødsstraff for blant annet «gjentatt homoseksualitet». Dette betyr at lovforslaget kan bli behandlet allerede kommende uke. Og igjen ser det dystert ut – omverdenens sanksjonsmuligheter er mindre enn før og innenrikspolitikken har skrikende behov for noe å enes om.

Jeg bruker navnet «kill the gays bill» her. Det har vært nyhetsmeldinger i ymse medier om at dødsstraffen nå er tatt ut av loven, slik at man «bare» får lange fengselsstraffer. Disse nyhetsmeldingene bygger på spinkelt grunnlag og er vel verdt å ta med en klype salt, siden falske påstander om det samme har vært spredt gjentatte ganger før i et forsøk på å redusere den internasjonale motstanden. (Box Turtle Bulletin, Washington Post, Pink News)

Tidligere forsøk på å presse Uganda til å legge lovforslaget på is har vært vellykket. Denne gangen kan det se verre ut, siden flere land allerede har brukt opp sitt fremste våpen, nemlig bistanden. Flere land har kuttet bistanden som en følge av den store korrupsjonsskandalen knyttet til statsministerens kontor i Uganda. (Box Turtle Bulletin) Noen tar for øvrig til orde for at president Museveni bør nedlegge veto hvis loven blir vedtatt i parlamentet. I så måte er det et problem at presidenten ikke har vetorett i Uganda.

Når kommer så lovforslaget opp i parlamentet? Speakeren i parlamentet har ivret veldig for å få den opp, og det er hun som bestemmer. Men før helgen måtte hun rømme parlamentet og avblåse behandlingen av oljelovgivningen etter at det brøt ut tumulter. Hun vil ikke gjenåpne parlamentet før de skyldige er funnet. (Box Turtle Bulletin, Daily Monitor) Men det er nok fortsatt tid til å innføre antihomolovgivningen som en «julegave til Uganda», slik hun har karakterisert det tidligere.

Uganda har som kjent et gigantisk HIV-problem, og dette vil bli forverret hvis en viktig risikogruppe må gå «under jorda» i frykt for å bli anmeldt.

Nyhetssaker fra Uganda:
PolicyMic: Uganda Gay Kill Bill is an Uphill Battle for LGBT Activists
Warren Throckmorton: Uganda’s Anti-Homosexuality Bill: An Update
Queerty: Uganda Anti-Gay Bill Reportedly Won’t Include Death Penalty, Still Awful
ABC News: Uganda’s Anti-Gay Bill Won’t Contain Death Penalty
Towleroad: Conflicting Reports on Death Penalty Provision as Uganda’s Anti-Homosexuality Bill Nears Consideration
Advocate: Tony Perkins Won’t Take It Back; Uganda Is Still Exemplary
Daily Monitor: How Uganda’s fight with ‘new disease’ became continent’s success story
Box Turtle Bulletin: How a Private Member’s Bill Becomes Law In Uganda
Pink News: US discusses anti-gay bill with Uganda
Box Turtle Bulletin: What Does Oil Have To Do With Uganda’s Anti-Homosexuality Bill?
Pink News: Uganda postpones court hearing of British gay play producer
Daily Monitor: World Aids Day: New infections straining resources
Huffington Post: Frank Mugisha, Ugandan Gay Activist: If Anti-Gay Bill Passes, I’d Be ‘Sentenced To Death’
Towleroad: Frank Mugisha Says ‘I Would Be Sentenced To Death’ If Uganda Bill Passes

Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s