USA: Tar Høyesterett homosakene nå?

På fredag hadde Høyesterett i USA en av sine vanlige møter for å diskutere hvilke saker de skal ta tak i. Utfallet av møtet kan ha enorm påvirkning på homorettighetene i USA i mange tiår framover.

En rekke saker ligger på Høyesteretts bord. Noen handler om DOMA (Defence of Marriage Act), loven som hindrer føderale myndigheter i å likebehandle homofile ektepar med andre ektepar. En annen handler om Proposition 8, eller enklere: om Californias homofile skal få lov til å gifte seg.

For å ta det siste først: Proposition 8-saken kan være den enkleste for Høyesterett å si nei til. Saken dreier seg om et svært spesifikt spørsmål som ikke har store konsekvenser for andre delstater: er det grunnlovsstridig å fjerne retten til ekteskap fra folk som allerede har denne retten (eller: i hvilke tilfeller er det grunnlovsstridig). Her har en lavere rettsinstans erklært at folkeavstemningen som gjorde slutt på homoekteskap i California var grunnlovsstridig, og hvis Høyesterett sier nei til å behandle denne saken, vil californierne kunne gifte seg igjen, som sagt uten at det vil ha store konsekvenser for andre stater (siden det ikke er andre delstater som har hatt homoekteskap og deretter fjernet det igjen).

DOMA-sakene vil Høyesterett neppe komme utenom. Her har lavere rettsinstanser kommet til et loven er grunnlovsstridig, og det er neppe til å leve med for Høyesterett at en føderal lov regnes som grunnlovsstridig i deler av landet men fortsatt brukes i andre deler av landet. Men de kan velge å behandle en sak eller flere saker, og valget kan ha konsekvens for hva resultatet blir. Og resultatet av Høyesteretts behandling kan være alt fra lovtekniske betrakninger som har betydning kun for hva slags formaliteter man må gjennom hvis man ønsker å diskriminere, til overgripende avgjørelser av typen «ekteskap er en grunnlovsfestet rett som ikke kan fratas homofile gjennom politiske vedtak».

Et element i vurderingen kan være at Høyesterett generelt er forsiktig med å være for mye i forkant av folkemeningen – samtidig som de ikke ønsker å avsi dommer som hefter ved dem i historiebøkene. Å si at homoekteskap er en grunnlovsfestet rett vil være radikalt, å si at det ikke er det vil se dumt ut om 25 år. En forsiktig løsning er å avgjøre de sakene som foreligger på «smalest» mulig grunnlag, uten å gjøre slike overordnede avgjørelser.

I DOMA-sakene er det – uvanlig nok – Representanthuset som formelt forsvarer lovgivningen, siden Obamaadministrasjonen har nektet å forsvare den med henvisning til at de mener den er grunnlovsstridig.

En av «favorittene» til å bli behandlet er saken som gjelder den 83 år gamle enken Edith Windsor fra New York. Hun fikk en skattesmell på $363.000 fra føderale myndigheter da hennes partner gjennom 44 år døde, noe som ikke ville skjedd hvis DOMA ikke hadde nektet myndighetene å ta hensyn til at hun var gift. En liknende sak fra Massachusetts vil neppe bli behandlet, siden høyesterettsdommer Elena Kagan har vært borti saken før og har antydet at hun vil erklære seg inhabil hvis den saken kommer til Høyesterett. Hvis mulig prøver Høyesterett å unngå at dommere må erklære seg inhabile. (Business Insider)

Det kan tenkes at vi allerede på i dag (mandag 3. desember) får vite hvilke saker Høyesterett vil behandle, men det kan også hende at det drøyer til etter neste møte, som er på fredag.

Les mer om disse høyesterettsakene:
Business Insider: Gay Marriage Fight Could Turn The Supreme Court Into Historical Villains
USA Today: Supreme Court on verge of taking up same-sex marriage
Towleroad: What is happening at the Supreme Court tomorrow?
Seattle Times: Supreme Court may take up gay-marriage cases
On Top Mag: Ted Olson Torn On Whether Supreme Court Should Hear Prop 8 Case

Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til USA: Tar Høyesterett homosakene nå?

  1. Tilbaketråkk: USA: Høyesterett tar sakene om ekteskap | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s