Oppsummering av 2012

Det er vel på tide å gjøre som de fleste andre: oppsummere 2012.

Her i Norge er vi veldig opptatt av USA, så det er ikke så rart at noe av det vi husker best fra 2012 er at homoekteskapstilhengeren Barack Obama ble gjenvalgt som president og at ekteskap for homofile samtidig ble innført i tre nye delstater. Det ble også klart at Høyesterett vil ta noen av DOMA-sakene, noe som potensielt kan gi en ny stor homodag i 2013 – eller et alvorlig tilbakeslag.

Men vi husker også 24 år gamle Daniel Zamudio fra Chile, som ble angrepet av homofober. Dette førte i det minste til fortgang i behandlingen av antidiskrimineringsloven.

Som vanlig har jeg vært opptatt av Uganda. I april beroliget president Museveni oss med at “Det finnes ingen diskriminering. Det forekommer ingen forfølgelse. Og det er definitivt ingen drap” – et leit eksempel på skjønnmaling av virkeligheten. På slutten av året prøvde parlamentet igjen å vedta dødsstraff for homofili, men også denne gangen rant det heldigvis ut i sanden – for denne gang.

I Tanzania ble homoorganisasjonen GALZ sine lokaler raidet og mange menneskerettighetsforkjempere arrestert. Og i Tanzania ble LHBT-aktivisten Maurice Mjomba myrdet.

Ellers er det en viss framgang i retning felles ekteskapslov i Frankrike og Storbritannia, blant annet.

Her hjemme fikk Sara Azmeh Rasmussen Fritt Ords Pris – et tegn på at komiteen tross alt har noe dømmekraft. Og ytterlig forutsigbart: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg ville ikke ta i Nina Karin Monsens ekteskapssak.

I løpet av året har jeg også skrevet om nakne menn og mye annet. Det har vært et år med mange homorelaterte hendelser verden rundt og altfor lite tid til å skrive om det i denne bloggen, men jeg går trøstig løs på et nytt år…

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s