Seminar: Hvordan stoppe anti-homoloven i Uganda?

bilde
Nær hundre interesserte kom til Litteraturhuset i Oslo for å høre på et halvannen times seminar med tittelen «Hvordan stoppe anti-homoloven i Uganda?» i dag. I invitasjonen på Facebook ble blant annet bistandskutt problematisert – bidrar det bare til å styrke de som mener at Vesten blander seg inn i nasjonale forhold? Nå ble riktignok seminaret langt mindre fokusert enn innbydelsen kunne tyde på, men ikke uinteressant av den grunn.

Innlederne var Gerald Ssentongo fra SMUG (Sexual Minorities Uganda), Annika Wattne Rodriguez fra LLH, Samuel Makokha fra Ugandaforeningen i Norge og Kjersti Augland fra SAIH. Ida Irene Bergstrøm, som også har jobbet i LLH, ledet debatten. Jeg gjør forsøk på å oppsummere noe av det som ble sagt, med grundig forbehold om mulige feil.

Ssentongo fortalte om SMUG, som hadde sine røtter i grupper fra slutten av 90-tallet, men som ble formelt grunnlagt i 2004. Lovforslaget Anti-Homosexuality Bill i 2009 førte til mer samarbeid mellom menneskerettorganisasjoner (med mer enn 50 organisasjoner med nå) og en vitalisering av SMUG. Lovforslaget har både ført homofile inn i skapet men også ført homoseksualitet inn i samfunnsdebatten. Menneskerettsorganisasjonene ble raskt enige om at lovforslaget ikke var et angrep kun på homofile, men på alle: hvis forslaget blir lov vil for eksempel mødre måtte angi sine homofile barn eller risikere fengselsstraff.

I det øyeblikket lovforslaget når parlamentssalen, vil det nok bli vedtatt i løpet av få timer. Presidenten har ikke vetorett (slik for eksempel norske myndigheter har trodd (min kommentar)) – hvis han nekter å undertegne det, går det tilbake til speakeren som kan undertegne. Så alt håp ligger i at det bak kulissene blir holdt unna behandling. På den annen side: usikkerheten om lovforslagets skjebne tar energi. På en måte hadde det vært bedre om loven ble vedtatt, slik at SMUG kunne klage den inn for grunnlovsdomstolen, som kunne nekte å la den tre i kraft.

Men aktivister har blitt arrestert i Uganda i det siste – tilsynelatende tror noen i politiet at loven allerede er vedtatt. (I dag er det ikke noe lovforbud mot propaganda for menneskerettigheter.) Hvis loven blir vedtatt og så stoppet av grunnlovsdomstolen, kan likevel trakasseringen av LHBT-befolkningen øke.

Rodriguez fortalte om LLHs internasjonale arbeid, og spesielt om samarbeidet med Uganda. Arbeidet er basert på å støtte lokale organisasjoner. I Uganda startet arbeidet i 2006, støttet fra UD. En del av arbeidet er å arrangere møter og koble sammen LHBT-organisasjoner med andre menneskerettsorganisasjoner. Norske myndigheter har lyttet til LLH i disse sakene. I øyeblikket jobbes det også spesielt med to utfordringer: sikkerheten til LHBT-aktivister og dialog med religiøse organisasjoner. På begge områdene finnes det nå prosjekter.

Makokha bekreftet at trakassering av LHBT ikke er noe nytt i Uganda. Det som er nytt er at flere ser dette som et av flere spørsmål som henger sammen med kampen for frihet og demokrati. Det finnes flere eksempler på at land går over til reelt demokrati og i samme slengen sikrer rettigheter for LHBT-folk. Ugandaforeningen i Norge har jobbet for å få demokratikampen i Uganda på dagsordenen her i Norge.

Augland fortalte om SAIHs prosjekter i Afrika, spesielt Zambia, Zimbabwe og Sør-Afrika. Fra 2009 har LHBT vært fokus for et av SAIHs programmer, med vekt på skeiv ungdom. De jobber blant annet med mer fullstendig seksualundervisning.

Situasjonen i Sør-Afrika er utmerket på papiret, men langt vanskeligere i praksis. I Zambia er homoseksualitet forbudt og LHBT-bevegelsen er svak. SAIH jobber med to organisasjoner der som ikke ønsker mediaoppmerksomhet men ønsker å jobbe i det skjulte. I Zimbabwe er også homoseksualitet forbudt og menneskerettigheter brytes hele tiden. Politiet har arrestert LHBT-aktivister. Men det er godt samarbeid med andre organisasjoner.

Så langt var diskusjonen altså forholdsvis springende, men så kom man til konkrete spørsmål: hvordan forholde seg til hvordan religion og barns rettigheter brukes mot homofile (dette siste under henvisning til såkalt «rekruttering» av homofile). Det andre spørsmålet var om vestlige land og vestlige mediers innflytelse.

SMUG arbeider ikke med ungdom under 18, selv om de gjerne skulle ha hjulpet LHBT-ungdom som strever. Hvis de gjør det, vil de umiddelbart bli beskyldt for «rekruttering». Samtidig: hvem rekrutterer flest – heterofile eller homofile? De fleste lærere er heteroseksuelle. De fleste tilfeller av sex med mindreårige er det heteroseksuelle som står for.

SMUG har gått til rettssak mot predikanten Scott Lively i USA. Håpet er at det kan skremme andre religiøse ledere fra å komme til Uganda og spre hat.

Rodriguez la vekt på at vi må forstå kreftene vi står opp mot. I Bush sin tid som president i USA ble mer u-hjelp kanalisert gjennom religiøse organisasjoner. Dette hadde store konsekvenser i hele Afrika. Å styrke kristne organisasjoner i Afrika har også vært en del av USAs utenrikspolitikk. Disse kreftene er fortsatt der selv om Bush nå er erstattet av Obama.

Makokha understreket økonomiens betydning – de USA-baserte predikantene har en enklere jobb når økonomien er dårlig og uganderne er fattige.

Jan Bjarne Sødal leder LLHs religionsprosjekt. Han fortalte at LLH prøver å bidra til et globalt «inter-faith» LHBT-nettverk – å finne rom for moderate religiøse ledere til å diskutere. Det er viktig å se religionenes viktige rolle i disse landene. .

Over til neste spørsmål: Hva kan omverdenen gjøre? Hva bør Norge gjøre hvis loven blir vedtatt denne uka?

Ssentongo fortalte at han ikke vet hva Norge bør gjøre hvis loven blir vedtatt. Folk i Uganda vil få panikk, og det er vanskelig å forutsi hvordan folk vil reagere. Men Norge bør ikke kutte bistanden, for det vil gjøre at Ugandas befolkning vil hate LHBT-folk mer.

Rodriguez la vekt på at vi må vise solidaritet med andre grupper, og ikke se LHBT-spørsmålet isolert. Det er mange menneskerettighetsproblemer i Uganda som må behandles samlet. Dette sluttet Augland seg til.

Før seminaret hadde jeg et lønnlig håp om at man i diskusjonen skulle klare å skille mellom bistandskutt som politisk pressmiddel for å oppnå et bestemt resultat og bistandskutt som resultat av en etisk vurdering på bakgrunn av Ugandas avgjørelser. Dette skjedde ikke – det ble bare snakket om bistandskutt som pressmiddel, og dette synes jeg gir en for unyansert diskusjon. For meg er det utålelig å tenke seg fortsatt stat-til-stat-bistand til Uganda hvis landets myndigheter starter med systematisk forfølgelse og utrydning av sine LHBT-borgere.

På merkelig vis ble det i diskusjonen presentert som om det er et stort problem at Anti-Homosexuality Bill har fått stor oppmerksomhet i vesten – og at det er noe nærmest mistenkelig over det; det ble endog spurt om dette skyldes vikarierende motiver. Jeg er nok ikke enig i det. Naturligvis skal folk være opprørt over Anti-Homosexuality Bill (og erfaringen fra egen omgangskrets er at folk blir genuint opprørte når de hører om lovforslaget) – oppmerksomheten i vestlige media er ikke en spaltemillimeter mer enn den bør være. Problemet er at verden er helt uinteressert i alt annet som skjer i Uganda.

Anti-Homosexuality Bill står fortsatt på dagsordenen til parlamentet i Uganda. Ikke helt på topp, men ikke så langt nede heller. Menneskerettighetssituasjonen for LHBT-folk kan endre seg brått til det langt verre. Alle som samhandler med Uganda må være klar for tøffe overveielser hvis det skjer.

Nylige Uganda-nyheter:

 • QX.se: Oro inför antihomo-beslut i Uganda
 • Guardian: Gay life in Uganda – in pictures
 • Oblogdeeoblogda: Ugandan Parliament resumes with anti-gay bill 8th on Agenda
 • Oblogdeeoblogda: Third Ugandan Youth Worker Detained by Police for Interrogation
 • QX.se: Sagolikt när första killparet från Uganda gifte sig
 • oblogdeeoblogda: Uganda’s Brave Gay Youth reach out to the World for help
 • Oblogdeeoblogda: Excellent Video featuring both sides of Uganda on the Anti-Homosexuality Bill
 • Oblogdeeoblogda: NY Times Video highlights American evangelicals help to finance violent anti-gay movement in Uganda
 • Oblogdeeoblogda: Uganda cannot escape the global fall out from the Anti-Homosexuality Bill
 • Rod 2.0: Sundance Film «God Loves Uganda» Explores Anti-Gay Evangelicals
 • Box Turtle Bulletin: Ugandan Official Says Anti-Homosexuality Bill Already Hurting Economy
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s