Storbritannia: Margaret Thatcher er død

Fra England meldes det at Margaret Thatcher, Storbritannias statsminister fra 1979 til 1990, er død. Mitt syn på henne har gått i bølger – da jeg gikk på ungdomsskolen var jeg en svoren tilhenger av både Thatcher og Reagan (delvis i protest mot en lærer som var helt i den andre enden av skalaen). I voksen alder ble jeg veldig kritisk, før jeg nå i de siste årene har stor sans for deler av det hun fikk til – og tilsvarende lite sans for andre. Og det jeg liker ved henne handler vel kanskje til dels vel så mye om hvem hun sto opp mot (som fagforeningspampen Arthur Scargill, den argentinske militærjuntaen, Sovjetunionen – og her hjemme folk som Stein Lillevolden – for å nevne noen) som hvem hun selv var.

I denne bloggen er det naturlig å konsentrere seg om LHBT-perspektivet, og da blir ikke resultatet så godt for Thatchers del. Som Jonas Gardell skriver i Expressen i dag, sa Thatcher ting som at «Barn som burde lære seg å respektere tradisjonelle moralvurderinger, får isteden lære seg at de har en slags umistelig rett til å være homoseksuell.» I Thatchers tid ble Section 28 innført, som forbød skolemyndighetene å publisere læremidler som snakket positivt om homofili. Section 28 ble ofte tolket som et forbud mot at lærere snakket positivt om homofili også, noe som var en voldsom begrensning på hva britiske elever lærte om homofili i et par tiår. På den annen side stemte hun for avkriminalisering av homoseksualitet på 1960-tallet.

Artikler om Thatcher fra homoperspektiv:

  • Towleroad: Former UK Prime Minister Margaret Thatcher Dead at 87
  • Out.com: Britain’s Margaret Thatcher, ‘The Iron Lady,’ Has Died
  • Daily Beast: Margaret Thatcher’s Legacy on Gay Rights
  • Lez Get Real: Great Britain’s Iron Lady, Margaret Thatcher, Passes At 87
  • Pink News: Margaret Thatcher, a controversial figure on gay issues, dies aged 87
  • O-blog-dee-o-blog-da: ‘Iron Lady’ Margaret Thatcher has died
Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s