USA: Reaksjoner på at NBA-spilleren Jason Collins kom ut

Du skal være mer enn alminnelig interessert i basketball hvis du for et par uker siden visste hvem Jason Collins var. Nå er han kjent som den første aktive spilleren i noen av de store lagidrettene i USA som har kommet ut av skapet. Han sto fram i et stort intervju i Sports Illustrated, og nyheten har til og med blitt dekket i store norske massemedier.

Noen av reaksjonene på at han kom ut var bisarre. Den tidligere NFL-stjernen LeRoy Butler tvitret støtte til Collins – og fikk umiddelbart beskjed om at han var uønsket til å holde tale i en kirke han var invitert til. Kirken ba ham om å unnskylde seg for tweeten og be gud om tilgivelse. «Det var da jeg ble sint», sier han til Advocate, «En 16 år gammel gutt er i skapet et eller annet sted med farens skytevåpen som han fant og han tenker på å sette det mot hodet sitt fordi han er blitt mobbet på skolen hver dag fordi de kan ha funnet ut at han er homofil eller de mistenker at han er homofil.» Butler har likevel valgt å ikke offentliggjøre kirkens navn.

Her er noen andre snodige reaksjoner:

 • «Så Jason Collins er en helt fordi han er homofil? Vår standard for heltemot har tapt seg en del siden Normandie.» (Ben Shapiro)
 • «Hvorfor kan ikke alle bare putte deres seksuelle preferanser på Facebook og ta kvelden?» (Rush Limbaugh)
 • «Hvis du vil si du er homofil, greit, men må det presses ned i halsen på alle hele tida?» (Rush Limbaugh)
 • «Heltemot ville ha vært å være en homofil basketballspiller i, la oss si, Iran, og komme ut offentlig. Jeg synes ikke det krever heltemot å si noe som fører til at du blir en yndling.» (Allen West)
 • «Når vil den første «modige» idrettsmannen «komme ut» og fortelle at han og moren hans er i et forhold? Vi trenger en rollemodell for incestiøse barn! Mot!» (Matt Barber)
 • «Jeg garanterer dere at hvis eierne av et lag tenker på å få ham tilbake eller å kjøpe ham – og hvis de går til spillerne på laget og spør «hva føler dere om at en åpen, aktiv homoseksuell skal være i den samme garderoben og dele de samme dusjene som dere», da vil de si «no way, det vil jeg ikke. Jeg vil ikke at en fyr, en lagkamerat skal stirre på meg i dusjen og kona mi vil heller ikke det.» (Bryan Fischer)

På den mer positive siden:

 • President Obama kontaktet Collins, og sier at han «kunne ikke vært mer stolt». (Queerty)
 • Souvenirskjorta med Collins’ nummer (98) fikk rekordsalg etter at han kom ut. (Tallet 98 var valgt som en hyllest til homofile Matthew Shepard, som ble drept det året.) Og Sports Illustrated hadde rekordbesøk på sine hjemmesider. (Towleroad)
 • Collins ble raskt spurt om å være «grand marshal» for Boston Pride. (CinemaBlend)
 • Bill Clinton tvitret «Jeg er stolt av å kalle Jason Collins en venn.» (Advocate)
 • «Collins handling vil redde liv.» (Martina Navratilova)

Collins’ foreldre er blitt intervjuet på Oprah Winfrey Show, og sier at alle tankene deres om Collins’ framtid endret seg da han fortalte at han er homofil. «På vei hjem ringte vi ham. På vei hjem sa vi ‘Vi elsker deg.'» (People) Piers Morgan, på sin side, intervjuet ekskjæresten til Collins. (Towleroad)

Nate Silver, den homofile valgbloggeren i New York Times, har på sin side sett på sannsynligheten for at Collins får en ny jobb i en ny klubb. (FiveThirtyEight)

Ellers:

 • Guardian: Why Jason Collins matters
 • TV2.dk: Se listen: Disse sportsfolk sprang også ud
 • Advocate: Basketballers Coming Out: A Brief History
Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til USA: Reaksjoner på at NBA-spilleren Jason Collins kom ut

 1. Martin sier:

  Vet ikke om du så denne i går: http://www.dagbladet.no/2013/05/10/nyheter/innenriks/vold/27091826/

  Ellers håpet jeg du kunne hjelpe og spre: http://www.amnesty.no/aksjon/flere-aksjoner/russland-anti-homolov-m%C3%A5-stanses?an_2013_april_1

  Keep up the good work og god helg 🙂

 2. Takk for lenke! Ja, jeg så denne saken – stygt.

  Jeg skal skrive et innlegg om Russland nå, og skal ta med lenke til Amnestyaksjonen.

 3. Tilbaketråkk: Oppsummering av homoåret 2013 – og blikk på 2014 | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s