Russland: Stadig mer homohat

Nyhetene fra Russland er begredelige for tida. Undertegningen av antihomoloven var en juridisk tragedie, ikke bare fordi den setter folk som støtter homofiles rettigheter i fare, men fordi den gir moralsk støtte til folk som hater homofile. NRK har en interessant og deprimerende artikkel om hvordan Hitler- og Breiviksympatisøren Maksim Martsinkevitsj står som inspirator for unge russere som utgir seg for å være homofile, avtaler «stevnemøter» med unge homofile russere, ydmyker dem, trakasserer dem og outer dem på internett. Aktiviteten skjer under dekke av å være en kamp mot pedofili, og myndighetene har altså forbudt folk å forklare at homofili og pedofili er to ganske forskjellige ting.

Reaksjonene på antihomoloven er sterke rundt om i verden, og reaksjonene knytter seg dels til Sotsji-OL og dels til vodka. Et spørsmål om OL er om det i det hele tatt er trygt for idrettsutøvere å delta i OL, hvis selv et kyss med kjæresten kan føre til anklager om «homopropaganda». Ulike russiske myndighetspersoner har kommet med ulike beskjeder når det gjelder om loven i det hele tatt vil bli fulgt opp under lekene. Snakk om boikott har dukket opp, men de profilerte homofile idrettsutøverne Blake Skjellerup og Johnny Weir er eksempler på utøvere som mener at åpenhet og synlighet er akkurat det Russland trenger. (Towleroad)

Samtidig pågår en omdiskutert vodkaboikott i protest mot loven. Vodkaen som boikottes (Stolichaya) kommer fra et firma med hovedkontor i Luxemburg, og det er derfor tvilsomt hvilken effekt den eventuelt har. Det er jo generelt dårlig med russiske varer i den jevne vestlige, homobevisste forbrukers ordinære handlevogn, og derfor vanskelig å lykkes med en boikott. Europa kommer neppe til å boikotte russisk olje på grunn av menneskerettighetsspørsmål.

Og uansett – siden en viktig strategi for president Putin er å vise Russlands styrke og uavhengighet, er det svært lite sannsynlig at press utenfra vil ha noen rask effekt. Men åpne homofile utøvere (og andre utøvere som åpent støtter homofiles menneskerettigheter) kan ihvertfall oppmuntre Russlands hardt prøvede LHBT-befolkning.

Les flere saker om Russland her:

 • O-blog-dee-o-blog-da: HRC Leading U.S. Gays in failing to take the ultimate stand against Russia’s anti-Gay laws
 • Aftenposten: Homoparader verden over protesterer mot Putin
 • USA Today: Russia will enforce anti-gay law during Olympics
 • Pink News: US Senator Edward Markey: I am very concerned for LGBT athletes attending the Winter Olympics in Russia
 • NY Times: Athletes in Sochi to Be Barred From Advocating Gay Causes
 • Pink News: Foreign Office: The UK is extremely concerned over the continual persecution of gay people in Russia
 • The Atlantic: In Russia, Violent Videos Show a Startling New Form of Gay Bullying
 • Advocate: Former Russian Paratroopers Attack Gay Activist
 • Queerty: Gay Russian Neo-Nazis Are Fighting And Fisting For Gay Rights…Or Something
 • Advocate: U.S. Senator’s Resolution Targets Russia’s Antigay Law
 • Jamestown Sun: Olympians to march in gay pride parade as outrage over Sochi Olympics grows
 • Guardian: NBC Sports vague over plans to cover Russia’s anti-gay laws during Olympics
 • Queerty: Russian Author Releases Gay-Themed Children’s Book Despite Putin’s “Homosexual Propaganda” Law
 • Pink News: Russian police in Sochi beat and rape man with a crowbar over Winter Olympic housing job pay dispute
 • Queerty: Leading Russian LGBT Activist Says Vodka Boycott “Will Not Influence Russian Politics”
Dette innlegget ble publisert i Europa, Nyheter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Russland: Stadig mer homohat

 1. Tilbaketråkk: Oppsummering av homoåret 2013 – og blikk på 2014 | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s