Uganda: Anti-Homosexuality Bill vedtatt i dag

Parlamentet i Uganda har i dag vedtatt Anti-Homosexuality Bill, lovforslaget som har ligget klar i flere år, og som i sin opprinnelige utforming ville innføre dødsstraff for homofile. Rapportene tyder på at dødsstraffen er fjernet i lovforslaget som er vedtatt i dag, men det gjenstår fortsatt livstidsstraff for homofile – blant annet for såkalte «repeat offenders», altså folk som har hatt homosex mer enn én gang. En annen skummel del av loven som nå er vedtatt er lange fengselsstraffer for folk som visste om homoseksualitet uten å melde fra – noe som vil gjøre det umulig for leger, sykepleiere, lærere og så videre å gjøre en god jobb.(BBC)

Det påstås i media at det nå er nå opp til president Museveni om loven settes i verk, men presidenten kan nok bare utsette loven, ikke hindre den i å trå i kraft. I tillegg har statsminister Amama Mbabazi påstått at det var for få parlamentsmedlemmer til stede da lovforslaget ble vedtatt. Dette virker imidlertid som lite å basere noe håp på – det har lenge vært klart at det ville være et stort flertall i parlamentet for loven når den først ble tatt opp til avstemning. Derimot kan det være håp om at loven anses grunnlovsstridig av domstolene.

Loven innfører også forbud mot «promotering av homoseksualitet», noe som formodentlig vil gjøre informasjonsarbeid umulig.

Det ventes omfattende internasjonale protester mot loven og muligens sanksjoner – men effekten er tvilsom siden tilhengerne av loven argumenterer for å beskytte «afrikanske verdier» mot vestlig innflytelse (selv om loven er sterkt påvirket av predikanter fra USA). Det gjenstår også å se om loven vil brukes til å sette mange homofile i fengsel. Selv om den ikke skulle bli brukt slik, vil den sette rettighetskampen for homofile mange år tilbake, og gjøre homofile forsvarsløse mot trakassering og diskriminering.

Les mer:

  • The Guardian: Uganda passes draconian anti-gay law
  • Pink News: Ugandan Parliament passes bill that could mean gays face life in prison
  • Warren Throckmorton: Parliament Spokeswoman: Uganda’s Anti-Homosexuality Bill Has Passed
  • Pink News: Diane Abbott: Uganda’s anti-gay bill is ‘dreadful news’ especially just after Nelson Mandela’s death
  • 76 crimes: Uganda parliament passes former ‘Kill the Gays’ bill
  • Pink News: Activists urge Ugandan President not to sign Anti-Homosexuality Bill into law
  • Pink News: Peter Tatchell: Uganda’s Anti-Homosexuality Bill breaks country’s own Constitution
  • Box Turtle Bulletin: Uganda’s Parliament Passes Anti-Homosexuality Bill
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Uganda: Anti-Homosexuality Bill vedtatt i dag

  1. Tilbaketråkk: Oppsummering av homoåret 2013 – og blikk på 2014 | Homonytt fra hele verden

  2. Tilbaketråkk: Uganda: Verden venter på Museveni… | Homonytt fra hele verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s