Oppsummering av homoåret 2013 – og blikk på 2014

På mange måter var 2013 et utmerket år for homorettigheter. Men på slutten av året kom to store tilbakeslag – Indias gjeninnføring av homoforbud og Anti-Homosexuality Bill i Uganda. Disse to sakene må vi følge i 2014 – om politikerne i India klarer å rette opp det Høyesterett rotet til, og om president Museveni i Uganda – eller rettsapparatet – klarer å forhindre Anti-Homosexuality Bill fra å tre i kraft.

Russland står høyt på agendaen for tida. I 2013 ble antipropagandaloven innført, og det er stadig mer homohat i landet. I februar arrangerer de OL, og det skal bli spennende å se hva det fører med seg av demonstrasjoner og aksjoner.

Det er også enorme mengder trakassering og vold mot homofile rundt om i verden. I 2013 har vi lest om at fire ble dømt for drapet på Daniel Zamudio i Chile. I Sør-Afrika kommer det stadig rapporter om drap på lesbiske. Ungdommer i Swaziland ble kastet ut av sine hjem. I Kamerun ble en homoaktivist torturert og drept og det meldes om at homofile tortureres og voldas i fengsel. I Tanzania blir LHBT-folk trakassert av politiet. Fra Russland ble det blant annet meldt om et groteskt homodrap i Volgograd. I Somalia ble en antatt homofil steinet til døde. Det har også vært en opptrapping av trakasseringen av homoaktivister i Uganda. Stadig vekk fengsles også folk rundt om i verden for å ha hatt sex med hverandre – som for eksempel i Kamerun og Zambia.

I noen land står kampen om å få ha homoparader. For eksempel har Montenegro hatt sin første prideparade, og det samme med Moldova, mens Serbia som vanlig avlyste sin. I Georgia ble homoparaden angrepet. I Kiev gikk Pride fredelig for seg.

I USA beveger kampen om homoekteskap seg fra delstat til delstat – for eksempel har Illionis og Hawaii innført homoekteskap, og før det New Jersey. California fikk beholde sine homoekteskap etter en høyesterettsavgjørelse, samtidig som DOMA ble kjent grunnlovsstridig. Nå på slutten av året kom Utah på banen, men dommen ankes og kan ende opp helt oppe i høyesterett, og ihvertfall deler av den prosessen vil skje i 2014.

Storbritannia innførte homoekteskap i 2013, i likhet med Frankrike, Uruguay og New Zealand. I andre land pågår kampen, for eksempel har det vært store demonstrasjoner for ekteskap i Taiwan. Men noen går motsatt vei: I Kroatia ble det grunnlovsfestet at ekteskap er for heteroer.

En mengde folk har kommet ut av skapet i 2013, for eksempel stuperen Tom Daley og NBA-spilleren Jason Collins.

Bunnlinjen blir som nevnt påvirket av at over en milliard mennesker med et pennestrøk gikk fra å ha lov til å ha homosex til at det var forbudt igjen, i og med høyesterettsavgjørelsen i India. Og utviklingen er bekymringsfull en rekke steder, blant annet i Uganda og Russland. 2013 var neppe et mye bedre år enn andre år når det gjelder trakassering av homofile rundt om i verden, for eksempel. På ekteskapsfronten går det framover, stadig nye land får homoekteskap og i USA kommer nye delstater til jevnlig.

Vi følger som sagt spent med på utviklingen i Uganda, i Russland, i India og i Utah, for å nevne noen.

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s