Uganda: Museveni undertegner ikke Anti-Homosexuality Bill

Situasjonen for Anti-Homosexuality Bill er fortsatt uklar etter at president Museveni, ifølge lokale medier, har nektet å undertegne loven. Parlamentet kan vedta loven på nytt (to ganger) og overkjøre presidenten, og i så fall er det nok rettsapparatet som overtar.

Museveni er konfronterende i sitt svar til parlamentet, og påstår at loven er vedtatt uten at parlamentet var vedtaksdyktig. Den konfronterende formen reduserer nok sjansen for at parlamentet rolig legger loven vekk. I Uganda har presidenten lov til å nekte å undertegne en lov, men blir den vedtatt på nytt to ganger, vil den tre i kraft. I dette tilfellet vil imidlertid sannsynligvis domstolene måtte avgjøre om det første vedtaket i det hele tatt var gyldig – i tillegg til at det er ventet at det blir en sak om loven er grunnlovsstridig.

I svaret, datert allerede 28. desember (!), skriver Museveni «Hvordan kan du vedta en lov uten å være vedtaksdyktig, etter at det er påpekt? Hva slags parlament er dette? Hvordan kan parlamentet være dem som bryter grunnloven og loven gjentatte ganger?»

Museveni kritiserer dessuten loven, på et grunnlag som kan bli forstått i et homofobt Uganda, men som neppe bidrar til å bedre forståelsen for homofile. Han kaller homoseksuelle som «abnorme», mens «normale» mennesker ble skapt for å få barn og føre menneskerasen videre. I noen tilfeller blir det feil i naturen, og det er urimelig å drepe eller fengsle disse feiltilfellene. Han la til at i tillegg til disse som blir homofile ved feil i naturen er det noen som blir homofile av økonomiske årsaker, og at disse kan reddes. Han mener at lesbiske i tillegg kan ha blitt lesbiske på grunn av «seksuell sult» når de ikke blir gift. Redningen for homoseksuelle er først og fremst økonomisk. (Daily Monitor)

Når man husker at seksuelle overgrep med det grusomme navnet «corrective rape» («korrigerende voldtekt» – voldtekt for å gjøre folk heterofile) er vanlig i mange land i Afrika, er kommentaren om «seksuell sult» enda mer problematisk enn resten av Musevenis analyse. Hvis presidenten støtter opp under at lesbiske er blitt lesbiske fordi de ikke har fått gleden av heterosex, vil praksisen med «corrective rape» kunne bli enda mer utbredt.

Annet om den siste utviklingen i Uganda:

  • Daily Monitor: Anti-homosexuality law will be hard to implement – report
  • Observer: Police used by anti-gay lobby, says study
  • 76 crimes: Report: Uganda president blocks anti-gay bill
  • Warren Throckmorton: Uganda’s President Rejects Anti-Homosexuality Bill, Says Parliament Broke the Law By Passing It
  • Advocate: Uganda Among World’s Top Gay Porn Consumers
  • Al Jazeera: Retrogressive anti-gay law in Uganda has ties to the US
  • O-blog-dee-o-blog-da: Has the Death Penalty Really been removed from Uganda’s Kill the Gays Bill?
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s