Uganda: Tabloidavis publiserer navn på 200 homofile

Dagen etter at Anti-Homosexuality Bill ble undertegnet, var tabloidene i Uganda i gang igjen: Avisa Red Peppers hovedsak på forsida var «Uganda’s 200 Top Homos Named». (Towleroad)

I 2010 publiserte avisa Rolling Stone navn og bilder av mange homofile under overskriften «Hang Them». Avisa ble til slutt ilagt forbud av retten mot å publisere flere navn og bilder. Men den profilerte LHBT-aktivisten David Kato var en av de som ble outet, og som senere ble drept.

Denne gang er ikke oppfordringer til drap like eksplisitte, men stemningen i landet er skummel etter at presidenten i går under mye styr offentlig underskrev Anti-Homosexuality Bill.

Reaksjonene på loven har vært mange. Norge, Danmark og Nederland var de tre første landene som offentliggjorde at de ville redusere stat-til-stat-bistanden til den ugandiske staten etter at loven ble underskrevet. Sverige og USA er blant land som vurderer hva de skal gjøre. (Pink News) Storbritannia på sin side kuttet all bistand til myndighetene i Uganda i fjor i kjølvannet av en korrupsjonsskandale. (Pink News)

Her hjemme vurderer Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus å stoppe utvekslingen av studenter nå som loven er vedtatt. Dekan Knut Patrick Hanevik sier til Khrono: «For meg synes det naturlig at vi må stoppe studentutvekslingen med Uganda. Dette på grunn av sikkerheten til studentene, men det vil også fungere som en markering overfor myndigheten i Uganda». Han forteller at problemstillingen allerede er diskutert i fakultetstyret for om lag et halvt år siden. (Jeg sitter selv i dette fakultetsstyret – se venner og bekjente-siden for mer informasjon.)

Oppdatering: I «Dagsnytt 18» i dag sier SVs Snorre Valen seg enig i at dette var en riktig reaksjon, og utenriksminister Børge Brende åpnet for å gå gjennom hele stat-til-stat-bistanden til Uganda. LLH-leder Bård Nylund, derimot, fryktet at bistandskutt, knyttet til homoloven, kunne føre til negative konsekvenser for LHBT-folk i Uganda.

Flere nyheter om antihomoloven:

  • Pink News: John Kerry: America will now review its relations with Uganda over its anti-gay law
  • Pink News: Swedish finance minister to raise criticism of anti-gay law whilst in Uganda
  • Box Turtle Bulletin: Ugandan Tabloid Sparks Vigilante Campaign
  • International Business Times: What’s Next For Uganda’s LGBT Community After Anti-Homosexuality Bill Passes?
  • Daily Mail: Leaders, gays react to Uganda anti-gay bill
  • Guardian: Ugandan tabloid prints list of ‘top 200 homosexuals’
  • Dagbladet: Sveriges finansminister møtte homoaktivister i Uganda
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s