Uganda: Hva har skjedd etter antihomoloven?

Det har gått noen uker siden Anti-Homosexuality Bill ble undertegnet. Det er på tide å oppsummere noe av det som har skjedd etter at loven ble vedtatt.

Det kanskje viktigste er at de rettslige skrittene for å få kjent loven grunnlovsstridig, nå er i gang. På tirsdag ble papirene levert inn, undertegnet av professor Joe Oloka Onyango, parlamentsmedlem Fox Odoi-Oywelowo, Andrew Mujuni Mwenda, professor Ogenga Latigo, Paul Nsubuga Semugooma, Jacqueline Kasha Nabagesera, Julian Pepe Onzimema, Frank Mugisha og Human Rights Awareness & Promotion Forum. «Jeg mener at [loven] er skadelig, unødvendig og grunnlovsstridig», fortalte Fox Odoi-Oywelowo til AFP.

En annen politiker, Morris Ogenga-Latigo, sier at ifølge loven ville han være nødt til å anmelde sine barn hvis de viste seg å være homofile: «Det aspektet ved loven som er virkelig fryktelig, er at hvis du kjenner noen som er homoseksuelle eller lesbiske eller noe sånt, så må du rapportere. Ellers begår du et lovbrudd. Hvis min sønn eller min datter er en av dem ved naturens vilje, hvorfor må du tvinge meg til å gjøre det?» (On Top, The Observer, Daily Monitor) (Les hele skrivet hos Warren Throckmorton)

De første rapportene om arrestasjoner og trusler om arrestasjoner begynner nå å komme. To menn skal være arrestert i Kampala etter å ha hatt sex på et hotellrom – de ble anmeldt av betjeningen og politiet kom raskt til stedet. (Towleroad) Homoaktivisten Clare Byarugaba forteller at hennes egen mor har truet med å melde henne til politiet. (Pink News) Som alltid når det gjelder homofiendtlige lover, vil selve håndhevingen av loven bare være en del av de negative konsekvensene. Trusler om anmeldelse og frykten for trakassering og manglende beskyttelse, vil være like viktig.

Samtidig fortsetter de internasjonale reaksjonene. USA har fulgt eksemplet til en rekke andre land og redusert bistanden. (Advocate, Christian News) Europaparlamentet har tatt til orde for kutt i bistanden og visumnekt til de som sto bak loven. (76 crimes)
Paven har varslet at han ikke besøker Uganda i år, slik mange i Uganda hadde håpet. Dette blir ikke offisielt begrunnet i antihomoloven, men det kan være en sammenheng. (Daily Monitor)

Andre overskrifter fra Uganda:

 • Daily Monitor: Museveni asked to take part in anti-gay walk
 • Daily Beast: At Women in the World, the Reality of Uganda’s Brutal Gay Ban
 • QX.se: «Hjälp hbtq-personer i Uganda»
 • Box Turtle Bulletin: Uganda’s Inter-Religious Council Calls On Government to Revisit Anti-Homosexuality Act
 • Box Turtle Bulletin: Former Ugandan VP Denounces Anti-Homosexuality Act
 • The Observer: Gay law: Kazibwe warns Museveni
 • 76 crimes: Ugandan anti-gay strategy: The war has barely begun
 • Pink News: Former legal adviser to Ugandan President demands repeal of anti-gay law
 • O-blog-dee-o-blog-da: The U.S.’s Uganda Conundrum | War on Terror or Gay Rights
 • Towleroad: Life Under Uganda’s Anti-Homosexuality Law: An Interview with Activist Richard Lusimbo
 • The Guardian: Bar Ugandan politicians from Commonwealth Games, says cyclist
Dette innlegget ble publisert i Afrika, Nyheter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s