USA: En stor dag for homoekteskap

Gårsdagen ble en overraskende stor dag for retten til å gifte seg i USA. Høyesterett bestemte overraskende at de ikke ville ta opp noen av de sju sakene som var fremmet og som handlet om homoekteskap i til sammen fem delstater: Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia og Wisconsin. Dette medfører at dommer i lavere rettsinstanser som om at ekteskapsforbud var grunnlovsstridig, ble stående. Dermed kan homofile par fritt gifte seg i disse delstatene – og det er de i dag i gang med. I andre delstater som ligger under de samme føderale domstolene som disse fem delstatene, vil også homofile snart kunne gifte seg. Etter dette vil 30 delstater ha fått homoekteskap, og disse omfatter et stort flertall av USAs befolkning.

Dette betyr ikke at Høyesterett erklærer homoekteskapsforbud for grunnlovsstridig, og det betyr ikke at de ikke senere kan ta en sak om dette. Alle ankedomstolene som har hatt slike saker siden Høyesterett uttalte seg om homorettigheter i saken «Windsor v. United States» (DOMA-saken), har landet på at homoekteskapsforbud strider mot grunnloven, men hvis en ankedomstol skulle komme til motsatt konklusjon, må sannsynligvis Høyesterett ta saken for å avgjøre uenigheten. I øyeblikket er det ganske klart at fire dommere er for homoekteskap og fire dommere er mot, med Anthony Kennedy som «dommeren på vektskålen». Det er ikke helt åpenbart hva en Høyesterettsdom om dette vil bli, og de fleste kommentatorene mener at det er en fordel at homoekteskap blir vanlig i de fleste delstatene før Høyesterett skal avgjøre saken, for det gjør det vanskeligere å reintrodusere et forbud.

Noen av veldig mange oppslag om Høyesteretts avgjørelse:

  • NPR: Did The Supreme Court Just Legalize Gay Marriage?
  • Wall Street Journal: Supreme Court Allows Gay Marriage to Begin in 5 States
  • Washington Blade: Why did Supreme Court pass on marriage?
  • LGBTQ Nation: Same-sex marriage focus shifts to appeals courts in the South, Midwest
  • Salt Lake Tribune: Utah legislators may rewrite state law on gay marriage
  • SCOTUS blog: First Monday surprise on same-sex marriage: In Plain English
Dette innlegget ble publisert i Amerika, Nyheter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s